Siervuurwerk populair op eerste verkoopdag

VIDEOVuurwerk mag sinds vandaag weer verkocht worden in Nederland. De dagen voor de jaarwisseling transformeert Smederij Hol in Nieuwerkerk aan den IJssel voor even in Hol Vuurwerk.

Geen lange rijen voor de kassa’s in Smederij Hol. De vijftien medewerkers hebben het op de eerste verkoopdag nog niet al te zwaar. Dat zal de komende dagen wel anders zijn bij het vuurwerkverkooppunt, één van de grootsten in de regio, verwacht eigenaar John Hol. ,,Het is nu vrijwel hetzelfde als de afgelopen jaren. De meeste drukte verwacht ik op de laatste dag. Wat het meeste verkocht wordt? De mensen komen toch vooral voor het siervuurwerk.”

Terwijl de discussie over een verbod op vuurwerk in Nederland steeds vaker de kop opsteekt, blijft vuurwerk bij de liefhebbers onverminderd populair. Zo ook bij de broers Quintin en Fabian, die met twee volle tassen en een glimlach van oor tot oor de shop verlaten. ,,Vroeger hadden we die kleine dingetjes, nu gaan we voor het grote vuurwerk. We hebben 300 euro van onze vader gehad. Maar, we zijn nog niet goed voorbereid op pad gegaan, dus misschien gaan we morgen of overmorgen nog wat bijhalen”, legt Fabian uit.

Pascal Bosschaart

Ex-profvoetballer Pascal Bosschaart heeft ook een tasje met vuurwerk gehaald bij Hol Vuurwerk. ,,Dit is voor m’n kinderen. Ik haal mijn vuurwerk, dat iets zwaarder is, op een andere plek. Dat is wél legaal, hoor”, zegt de oud-Feyenoorder met een knipoog. ,,Ik ben een echte vuurwerkliefhebber. Ik voetbalde een paar jaar in Australië, daar kon het even niet. Ik heb het altijd al gedaan, van kleins af aan. Ik vind dat het erbij hoort.”

Kunnen de mensen met al dat vuurwerk in huis wel wachten tot het officieel afgestoken mag worden? ,,Vroeger niet echt, maar nu met dat siervuurwerk wil je toch liever wachten tot twaalf uur wachten”, zegt Quintin. ,,Ik wacht altijd heel netjes”, zegt Bosschaart. ,,Natuurlijk zit er weleens een pijl of een klein potje bij voor de kinderen die we dan vanavond of morgen afsteken. Met het échte vuurwerk wacht ik tot twaalf uur.” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
© Videostill

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam