Volledig scherm
Een peuk roken terwijl je op de tram wacht, kan straks mogelijk niet meer. © ANP XTRA

Sigaretje roken bij bus- en tramhaltes kan misschien straks niet meer

Even een sigaretje opsteken bij de tramhalte kan binnenkort zomaar verleden tijd zijn. Want wel een rookverbod bij de metro maar niet bij bus- en tramhaltes, dat is oneerlijk, vindt de Rotterdamse gemeenteraad.

Op initiatief van Denk gaat de stad daarom duwen bij de RET op een uitbreiding van het rookverbod. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen’’, zegt Faouzi Achbar van Denk. Dus de wachtenden bij bus- en tramhaltes moeten eraan geloven. Ook bij bovengrondse metrohaltes is het nu al verboden een sigaret op te steken. De Denk-motie werd vandaag met een ruimte meerderheid aangenomen tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. 

In de huisregels van de RET staat eigenlijk al dat er bij geen enkele halte gerookt mag worden, maar dat is een dode letter. Bij tramhaltes zijn er soms zelfs asbakken, de handhaving is nul en als het rookverbod wordt omgeroepen, is het alleen de metro die genoemd wordt. Daarom gaat wethouder Judith Bokhove (mobiliteit) toch in gesprek met de RET over strengere uitvoering van de huisregels. 

Het verzoek aan de RET past in het vooruitstrevende anti-rookbeleid van de gemeente. Rotterdam is de eerste stad die twee straten rookvrij heeft verklaard, bij het Erasmus Medisch Centrum en twee scholen. Wethouder De Langen verbood onlangs ook de verkoop van sigaretten bij een bloemist op Zuid met een creatief beroep op de regels uit het erfpachtcontract.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
2517 stemmen