Volledig scherm
De voormalige kliniek in Barendrecht. © Milan Rinck

Sjoemelende directeur spermabank overleden

Jan Karbaat (89), oud-directeur van de omstreden spermakliniek Bijdorp in Barendrecht, is onlangs overleden. Dat is een forse streep door de rekening van ouders en donorkinderen, die op het punt stonden hem voor de rechter te slepen.

De kans dat ze te weten komen of Karbaat als fertiliteitsarts zelf sperma doneerde in zijn kliniek, lijkt vervlogen.

In Medisch Centrum Bijdorp, dat in 2009 van de inspectie de deuren moest sluiten, is volgens hen jarenlang gesjoemeld met gegevens en sperma van donoren. Het maximum aantal kinderen per donor werd soms ruimschoots overschreden en er zijn vermoedens dat Karbaat zelf sperma doneerde.

Ook klopten omschrijvingen van donoren niet, was er veel mis met de screening van mannen, opslag van sperma en administratie. Donorkinderen kunnen niet meer achterhalen wie hun biologische vader is. Sommige donorkinderen zijn erachter gekomen dat ze geen volle broer en zus zijn terwijl de kliniek had beloofd dat dezelfde donor was gebruikt.

Ouders en donorkinderen hadden de fertiliteitsarts aansprakelijk gesteld voor 'onzorgvuldig handelen' en de grote onrust en onzekerheid die hij daarmee veroorzaakte binnen gezinnen. Samen met Defence for Children en Stichting Donorkind startten ze afgelopen najaar een civiele procedure. De dagvaarding is onlangs de deur uitgegaan en er was zelfs een datum voor een zitting.

Laatste kans

Quote

We willen eerst onderzoeken wat het betekent voor de procedure

Stichting Donorkind

,,Het is sneu voor de familie dat hij is overleden'', zegt voorzitter Ties van der Meer van Stichting Donorkind. ,,Onder betrokkenen is het gevoel dat de rechtszaak de laatste kans was om duidelijkheid te krijgen over hun afstamming.''

Ouders en donorkinderen hoopten via de rechter onder meer een dna-test af te dwingen, om te achterhalen of Karbaat zelf sperma heeft gedoneerd. Het is nog mogelijk om via het dna van een van zijn kinderen duidelijkheid te krijgen, maar de familie weigert tot nu toe iedere medewerking. Karbaat ontkende vorig jaar in deze krant alle beschuldigingen. 

Defence for Children en Stichting Donorkind beraden zich met betrokkenen op het vervolg nu Karbaat is overleden. Van der Meer: ,,We willen eerst onderzoeken wat het betekent voor de procedure. Dat willen we heel zorgvuldig nagaan, met alle wijsheid en menselijkheid.''