Volledig scherm
Bij deze metro-overweg op de Hoofdweg in Rotterdam-Prins Alexander komen alsnog slagbomen, aldus de gemeente Rotterdam. © Frank de Roo

Slagbomen bij alle metro-overgangen

De gemeente Rotterdam wil dat bij alle metro-overgangen in Prins Alexander slagbomen komen, ook bij de Hoofdweg (bij het Alexandrium) en de President Rooseveltweg in Ommoord.

Deze maatregelen moeten de veiligheid op het spoor ten goede komen, ook kunnen de metro’s dan harder rijden van en naar Rotterdam-oost. Wethouder Judith Bokhove (mobiliteit, GroenLinks) heeft dat aan de Rotterdamse gemeenteraad geschreven. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag – die het openbaar vervoer in de regio regelt - trekt voor de vervanging en uitbreiding 14 miljoen euro uit. Het hele project moet in 2021 klaar zijn.

Het plan voorziet alle 21 overgangen op het metrogedeelte vanaf halte Capelsebrug in Rotterdam-Prinsenland tot aan de stations Binnenhof in Ommoord en De Tochten in Zevenkamp.

Bij 19 overgangen in Rotterdam-oost wordt de bestaande installatie vervangen. Op de kruising van de metro met de Hoofdweg (van en naar het Alexandrium) en de President Rooseveltweg in Ommoord komen nieuwe slagbomen, die waren er nog niet.

,,Hierdoor vergroten we de overwegveiligheid en wordt het spoorboomkruipen onmogelijk gemaakt’’, schrijft Bokhove aan de raad. Eerder dit jaar werden door opsporingsambtenaren van de RET in twee maanden tijd 169 mensen op de bon geslingerd. De vervoerder was blij met de aanpak en zet die door. Met de maatregel moeten de haastige overstekers (fietsers en voetgangers) worden afgeschrikt.

De plaatsing van meer betrouwbare installaties moet er ook toe leiden dat het aantal storingen op het metrospoor afneemt. Tot slot wijst de GroenLinks-bestuurder erop dat de metro’s de overwegen met hogere snelheid kunnen passeren. Dat betekent voor circa 28.000 Rotterdamse metroreizigers een kortere reistijd.

Bovengrondse metro-overgangen zijn op het regionale vervoersnet alleen nog te vinden in de Rotterdamse wijken Prinsenland, Oosterflank, Ommoord en Zevenkamp. Volgend jaar komt daar een aantal bij, zodra er voertuigen over de Hoekse Lijn naar Hoek van Holland gaan rijden. De voormalige treinverbinding tussen stad en strand heeft alleen maar gelijkvloerse spoorovergangen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (41%)
  • Schouwburgplein (20%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3525 stemmen