Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam © Archieffoto ANP

'Slechts één idioot kan de grond in Rotterdam al laten trillen'

Oprukkende moslimlegers in Irak en Syrië, jongeren die zich aangetrokken voelen tot het kalifaat van de 'barbaren' van de Islamitische Staat, jihadistische terreurdreiging in het Westen. Het multiculturele Rotterdam (174 nationaliteiten) is niet immuun voor de woelige wereld.

Integendeel: de angst is tastbaar, waarschuwde burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteravond in het stadhuis. 'Er is maar één idioot nodig om de grond te laten trillen.' Alertheid en verdraagzaamheid zijn vereist, aldus Aboutaleb. 'Nu meer dan ooit, en bij iedereen.'

Zo'n honderd vertegenwoordigers van verschillende geloofsovertuigingen kwamen gisteravond bijeen in de burgerzaal van het stadhuis voor een dialoog, bedoeld om de onderhuidse spanningen weg te nemen. Directe aanleiding was een gesprek dat Aboutaleb eind juli had met leden van de Joodse gemeenschap, die aangaven zich niet langer veilig te voelen in hun stad onder druk van de oorlog in Gaza.

'Boodschap van eenheid en acceptatie'
Onder de aanwezigen bevonden zich opvallend veel bekende gezichten: belangenbehartigers van diverse stromingen die zich vaker bij integratiebijeenkomsten laten zien. 'Deze avond is nuttig, maar waar het om gaat is dat al deze mensen de boodschap van eenheid en acceptatie overbrengen op hun achterbannen,' constateerde VVD-fractievoorzitter Jeannette Baljeu.

Om die boodschap onder de aandacht te brengen, organiseert het Platform van Levensbeschouwelijke en Religieuze Organisaties voor 30 oktober een vredesmars in Rotterdam onder de noemer '010 is 1'.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam