Volledig scherm
Doorrijden was er afgelopen weekeinde niet bij in het centrum van Rotterdam. © ANP XTRA

Slimme routes moeten voorkomen dat het dit weekend wéér chaos wordt in het centrum

Rotterdam treft maatregelen om een herhaling van de verkeerschaos van afgelopen weekeinde te voorkomen. Verkeersregelaars en slimmere routes van en naar de parkeergarages in het centrum moeten voorkomen dat automobilisten opnieuw urenlang vaststaan. 

De gemeente probeert de verkeersstromen zo te reguleren, dat automobilisten die het centrum in willen geen last hebben van automobilisten die er juist uit willen. Concreet betekent dit dat de Bijenkorfgarage aan de Aert van Nesstraat alleen bereikbaar is door vanaf de Coolsingel rechtsaf te slaan. Bij het verlaten van de parkeergarage kunnen automobilisten rechtdoor richting de Meent en linksaf richting Hofplein. Met de auto voorbij de garage rijden kan niet: daardoor kunnen voetgangers veilig oversteken en worden automobilisten niet opgehouden.

Autoverkeer vanaf de Westblaak kan via de Karel Doormanstraat naar de parkeergarage Schouwburgplein rijden of via de Van Oldenbarneveltstraat naar de Mauritsweg. De tijdelijke verkeersomleidingen worden aangegeven met borden. De maatregelen gelden vanaf vandaag tot en met zondag en in het weekend daarop.  Op het Weena staat het verkeer in elk geval vanavond nog muurvast. 

Rijbanen

Het afgelopen weekeinde, het eerste na de openstelling van de nieuwe rijbanen op de Coolsingel, was er geen doorkomen aan in het centrum. Daardoor kregen medewerkers van garagebeheerder Q-Park, die de Bijenkorfgarage exploiteert, het zwaar te verduren. Uiterst traag ging het, sommige mensen deden er anderhalf uur over om buiten te komen. 

Velen wezen de nieuwe verkeerslichteninstallatie op de kruising met de Coolsingel aan als alle bron van ellende. Die regelt de doorstroming, maar omdat er structureel minder rijbanen zijn en menig bestuurder stapvoets over de kruising rijdt omdat alles anders is, duurt oversteken langer dan in de oude situatie. Daarom zet de gemeente de komende twee weekenden ook verkeersregelaars in op die kruising.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam