Volledig scherm
New York, 11 september 2001. © EPA

Slimste Mens-winnaar komt officiële lezing 11 september omverwerpen

Wie niet gelooft in de officiële lezing over de 11 september-ramp in de VS, moet op 25 oktober in Rotterdam zijn. Oud 'Slimste Mens'-winnaar George van Houts geeft op die dag in Theater Walhalla een try-out voorstelling van zijn nieuwe theatercollege.

In 2017 baarde Van Houts veel opzien met zijn theatercollege Kom Plot. In dit programma probeerde hij natuurkundig te verklaren waarom 11 september volgens hem nooit het werk kan zijn geweest van moslimterroristen. In Kom Plott (met dubbel t), zoals de voorstelling heet die Van Houts volgende week opvoert in Rotterdam, werkt hij die theorie nog verder uit. 

Volledig scherm
George van Houts. © anp

Volgens de officiële lezing lieten terroristen van al-Quada op 11 september 2001 twee vliegtuigen tegen het World Trade Center in New York vliegen. Een derde vliegtuig stortte neer op het Pentagon in Washington. De inzittenden van een vierde vliegtuig wisten te voorkomen dat het (vermoedelijk) tegen het Witte Huis zou vliegen. Zij gingen de terroristen te lijf, waardoor het toestel in Pennsylvania in de buurt van Pittsburgh neerstortte.

In Kom Plot insinueerde Van Houts dat de 11 september-ramp op touw is gezet door krachten binnen de Amerikaanse overheid. Het Westen had sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 geen vijand meer, waardoor er rond 2000 nog maar weinig vraag was naar Amerikaans defensiematerieel. En daarom, zo doceerde de theatermaker zijn toehoorders, moest er een nieuwe vijandsbeeld worden gecreëerd in de vorm van de radicale islam. 

Van Houts zit sinds afgelopen lente ook in het bestuur van een stichting die ijvert voor een nieuw onderzoek naar de ramp. De stichting wil onder andere onderzocht hebben waarom de Twin Towers op precies dezelfde wijze instortten: vloeiend, explosief, symmetrisch. Het ene gebouw werd echter op een andere hoogte en onder een andere hoek geraakt door een vliegtuig dan het andere.

Glansrijk

Van Houts is bij het grote publiek vooral bekend aan zijn deelname aan het populaire tv-programma De Slimste Mens, dat hij in 2016 glansrijk won. Zijn eerste theatercollege over 9/11, die hij zo'n 75 keer opvoerde in het land, werd goed bezocht. Een drie uur durende videoregistratie daarvan werd tot nu toe al meer dan 100.000 keer bekeken op de filmpjessite Youtube. 

De voorstelling Kom Plott wordt opgevoerd in Theater Walhalla op Rotterdam-Katendrecht. Het theatercollege begint om 19.30. Kaarten kosten 16 euro en zijn te bestellen op theaterwalhalla.nl.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam