Slopers breken kunstwerk op Coolsingel af

VideoMet een grote sloopmachine halen slopers stukken gewapend beton van het kunstwerk De Nooduitgang van Jan van Munster. Het werk tussen het stadhuis en het oude hoofdpostkantoor op de Coolsingel in Rotterdam moet wijken voor een nieuwe zijstraat.

Het granieten kunstwerk heeft er veertig jaar gestaan. Van Munster zei vorig jaar nog dat hij niet rouwig is dat het verdwijnt. Omdat er nauwelijks naar is omgekeken, ziet het er niet meer uit. ,,Ik vind het misdadig”, aldus Van Munster vorig jaar. ,,Het lijkt wel een grafheuvel.''

De granieten blokken staan op het noodluik en de luchtinstallatie van een atoomkelder, ooit aangelegd om het stadsbestuur en de telefooncentrale een veilig onderkomen te bieden in tijden van oorlog.

De slopers moeten klaar zijn voor een eventuele huldiging van Feyenoord op maandag. ,,Dat wordt nog een hele klus”, zei één van hen vanmorgen. ,,Als we klaar zijn met de happer, zagen we een groot deel los met een lintzaag. Wij komen zelf trouwens uit Amsterdam, dus met Feyenoord hebben we niets. Wij zijn voor Ajax. We hebben even overwogen om het bordes zelf af te zagen.” Hij schatert. ,,We laten het gewoon hangen hoor.”

Volledig scherm
Het kunstwerk De Nooduitgang op de Coolsingel wordt gesloopt. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam