Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een vrouw vindt verkoeling in een opblaasbad. © ANP

Smeltende wegen en uitgevallen bussen: regio in ban van extreme warmte

HitteblogHet kwik schiet deze dagen tot ongekende hoogtes. De regio puft onder de tropische temperaturen en zoekt verkoeling. Volg alles over de extreme hitte in ons hitte-blog. 

20:00 uur:  Honderden varkens zijn vandaag overleden bij een veeteelthouder in Middelharnis. De dieren stierven door oververhitting nadat de ventilatie was uitgevallen. De ventilatie was uitgevallen door een technische storing. 

17:26 uur:  Op het Dakpark in Rotterdam-West kun je weer terecht voor de nodige verkoeling. De fontein doet het weer!  Een klein deel nog niet, maar daar zijn onderdelen voor besteld, meldt Stadsbeheer. 

17:15: De storing aan de Spijkenisserbrug is weer verholpen. Het euvel was een storing aan de sensoren van de vergrendeling. ,,Deze sensoren worden nu vervangen‘’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Het verkeer heeft daar verder geen last van.‘’ 

15:30 uur: De Spijkenisserbrug staat open en gaat niet meer dicht. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het nog onduidelijk of dit ook met de warmte te maken heeft. ,,Dit gaan we onderzoeken. We zijn in elk geval hard aan het werk om de storing te verhelpen.‘’ Bij de brug zijn afzettingen geplaatst. Het verkeer kan omrijden via de Botlekbrug. 

13.35 uur: Ja, het is warm, maar je kunt ook overdrijven..

13.02 uur: Ook aan de bruggen in de stad wordt gedacht. Omdat het wegdek van bruggen kan uitzetten, kunnen beweegbare bruggen vastlopen. Om dit te voorkomen, worden ze besproeid. 

10.55 uur: Héérlijk, die verkoelende fonteinen op het Dakpark in Delfshaven. Als ze zouden werken. Kinderen uit Rotterdam-West komen deze dagen bedrogen uit, want de fonteinen zijn kapot

10.40 uur: Ech wel, nie tan, ja tog. De RET vindt het tijdens deze warme dagen wel goed als de reizigers een flesje water meenemen in de tram.

10.31 uur: Huh?! Strooiwagens op een tropische dag als vandaag? Het klopt echt. Asfalt vervormt door de hitte snel in de zomer, maar zout strooien helpt. In Vlaardingen rijdt de strooidienst dus rond om de wegen heel te houden.

10.22 uur: Het Maritiem museum probeert Rotterdammers te verleiden met de airco. In het museum is het heerlijk koel. 

10.05 uur: Deze agenten hebben misschien wel de leukste baan tijdens deze warme dagen: op jetski's houden ze toezicht bij de Brouwersdam. 

9.50 uur: Dierenopvangcentrum Vlaardingen legt in deze video uit hoe je je huisdier koel houdt: 

8.15 uur: Afgelopen nacht is regionaal de eerste tropennacht van het jaar gemeten. In Rotterdam werd dit net niet gehaald. Met een minimumtemperatuur van 19,1 graden werd de grens van 20 graden niet bereikt. 

23:10 uur: Een hond is vandaag door de politie van een balkon in Capelle aan den IJssel gehaald. Omwonenden zagen het dier in de volle zon zonder schaduwplek zitten. De hond lag in zijn eigen braaksel zonder water in de volle zon. Zijn eigenaar heeft een proces verhaal gekregen en het dier is in beslag genomen. 

20:48 uur: Het terras van Calaboose aan de Oudedijk in Rotterdam is uitgerust met een speciaal nevelsysteem. Dit systeem met micro-sproeiers zorgt voor verkoeling tijdens de hoge temperaturen. De zaak claimt zelfs het eerste restaurant in Rotterdam met een neveldeken op het terras te zijn. ,,Enorm verkoelend en aangenaam, vooral tijdens tropische dagen‘’, aldus mede-eigenaar Daan Kisman. 

19:45 uur: Veel drinken en rustig aan doen, zo luidt het advies van deskundigen voor de komende tropische dagen. Maar er zijn ook creatievere manieren om de hitte de baas te blijven. Die lees je hier

18:00 uur: Aan de Coolsingel wordt nog steeds flink gewerkt. Voor de stratenmakers is het tropenrooster ingegaan. Vanwege de hoge temperaturen gaan ze deze week 's nachts aan de slag. 

17:20 uur: Ook het openbaar vervoer in deze regio ondervindt hinder van de warmte. Zo zijn al een aantal bussen uitgevallen en loopt de temperatuur in de voertuigen op, zelfs die met airco. De metro’s hebben een klimaatbeheersingssysteem dat de temperatuur regelt. Maar omdat de deuren continu openen en zo hitte binnenstroomt, is het lastig om de juiste, aangename temperatuur in de voertuigen te krijgen, meldt vervoerder RET.

17:15 uur: Op de eerste tropische dag van deze week hebben steeds meer mensen last van de hoge temperaturen. Maar ook wegen zijn niet zo blij met de hitte. Het is zo warm dat zelfs de snelweg smelt, meldt Rotterdam Onderweg. Vlak na het knooppunt Vaanplein op de A15 richting Ridderkerk is een daarom een spoedreparatie aan het wegdek. Twee rijstroken zijn dicht zodat er veilig kan worden gewerkt.

17:00 uur: De hulpdiensten zijn vanmiddag uitgerukt naar de Sicilliëboulevard in Rotterdam-Nesselande. Een vrouw was in haar auto onwel geraakt. De brandweer kwam ter plaatse met een koelstoel om de vrouw af te koelen.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam