Volledig scherm
Willem A. (links) ontkent dat hij 2800 kilo wiet heeft gesmokkeld. Hij zou daarbij hulp gehad hebben van douanier Gerrit G. (tweede van rechts). © AD

Smokkelde Willem A. al vaker wiet?

Bloemenhandelaar Willem A. ontkent dat hij 2800 kilo wiet heeft gesmokkeld. Justitie denkt van wel. Hij zou daarbij hulp gehad hebben van douanier Gerrit G.

Zes pallets met hennep haalde het HARC team van politie en douane op 6 mei 2015 uit een zeecontainer met bloempotten. In totaal 2800 kilo, met een waarde van tien miljoen euro. De container was op weg naar het bedrijf van Willem A. (60), die drie bloemenzaken heeft in het Westland.

De doorzoeking was geen toeval: bij de aanhouding van douanier Gerrit G. een paar weken eerder was een briefje gevonden met daarop een containernummer en de naam ‘Wim’. Gerrit G. is afgelopen zomer veroordeeld omdat hij voor drugscriminelen werkte. Hij kon containers in het computersysteem op ‘wit’ zetten zodat ze niet gecontroleerd werden. A. woonde naast het huis waar Gerrit G. zou gaan wonen in ‘s-Gravenzande.

Willem A. ontkent sinds zijn aanhouding dat hij iets met de drugs te maken had. ,,Ik had nooit contact met mijn buurman”, zei hij vandaag op de zitting van de rechtbank in Dordrecht. ,,En ik had het nooit met hem over containers. Ik praatte hooguit wel eens met hem over darts ofzo.”

Verdovende middelen 

Maar Justitie denkt dat hij diep in de drugshandel zat. De TCI, de inlichtingendienst van de politie, heeft volgens de officier van justitie betrouwbare informatie dat Willem A. al jaren actief was in verdovende middelen. In mei 2014, een jaar vóór zijn aanhouding, kreeg A. een sms-je van Gerrit G. ‘Hij is erdoor’. Dat was precies op het moment dat er een container voor A’s bloemenzaak onderweg was en op de dag dat G. op het knopje drukte om juist die container door te laten.

Dat mensen in het dorp hem ‘Willem Wietje’ noemden, las A. ook in de krant, zei hij. ,,Daar wist ik niets van.” En dat hij aan het begin van de eeuw is veroordeeld voor een wietplantage had niets met verdovende middelen te maken. ,,Dat was voor het vogelzaad.”

De advocaat van A. suggereerde dat de chauffeur van de vrachtwagen waarmee de container was vervoerd, betrokken was bij het drugstransport. Voor betrokkenheid van de chauffeur en een andere handlanger is volgens justitie te weinig bewijs. Tegen Willem A. eiste de officier vier jaar gevangenisstraf.

De rechtbank doet op 21 december uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam