Snelle blusauto's mogen voorlopig de weg niet meer op

VIDEODe snelle blusauto's van de brandweer in de Rotterdamse regio mogen voorlopig de weg niet meer op. De Veiligheidsregio wil eerst onderzoeken of de voertuigen wel veilig zijn. Ze zijn in ieder geval te zwaar beladen. De maatregel volgt op een ongeluk onlangs met een van de snelle interventievoertuigen (siv) in Rotterdam, dat na een aanrijding over de kop ging.

De vijf verlengde pick-ups staan nu volledig ontmanteld in de brandweerkazernes totdat het onderzoek is afgerond. ,,We kijken naar de materialen die erin zitten. Er zit nu iets te veel belading in. Er moeten wat spullen uit'', legt een woordvoerder uit.

Quote

Dit heeft geen gevolgen voor de aanrijtij­den.

Woordvoerder brandweer

Hoe lang het onderzoek precies zal duren, kan de Veiligheidsregio nog niet zeggen. De auto's staan nu al een paar weken al aan de kant.

Volgens de Veiligheidsregio heeft de tijdelijke maatregel geen gevolgen voor de dekking. ,,Het wordt gewoon opgevangen door andere voertuigen.'' Ook is de bezetting op kazernes in de regio aangepast, zodat de dekking maximaal blijft. ,,Dit heeft geen gevolgen voor de aanrijtijden'', verzekert de woordvoerder.

De snelle interventievoertuigen van de brandweer, die bemand worden door twee brandweerlieden, werden in 2012 voor het eerst in gebruik genomen in de Rotterdamse regio. In 80 procent van alle gevallen kunnen twee brandweerlieden het incident ook oplossen, terwijl daarvoor vaak zes man afgingen op een auto- of keukenbrandje of een kat in de boom.

Het is overigens niet de eerste keer dat zich problemen voordoen met de snelle blusauto's. In het begin werden de voertuigen ook tijdelijk van de weg gehaald vanwege technische mankementen.

Volledig scherm
Na een aanrijding met een personenauto in Rotterdam ging deze snelle blusauto over de kop. © GinoPress

Niet prettig

Of het personeel al eerder aan de bel heeft getrokken over de zware belading is niet bekend. Wel zouden brandweerlieden die de voertuigen gebruiken, hebben aangegeven dat de auto niet zo prettig reed. Onder meer in de bochten.

De Veiligheidsregio benadrukt dat de zware belading niets te maken had met de recente aanrijding. ,,Doordat het voertuig in een bepaalde hoek is geraakt, schuin van achteren, is de auto op zijn kant gegaan. Elke andere auto zou in die situatie ook op zijn kant zijn gegaan'', zegt de woordvoerder.

Het ongeluk zou ook niet de aanleiding zijn geweest voor het onderzoek naar de belading. ,,Daar zijn we al een paar maanden geleden mee begonnen. Het zijn twee losse dingen, dit is echt toeval.'' Maar de aanrijding is kennelijk wel reden geweest om de zaak te versnellen.

Rouwig

Voorzitter Marcel Dokter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is niet rouwig om het verdwijnen van de siv's. De belangenorganisatie is altijd faliekant tegen de inzet van deze kleine blusauto's geweest.

,,Want ook al zijn ze te zwaar beladen, ze kunnen bij lange na niet wat een gewone brandweerauto kan. Als er een echte brand is met slachtoffers, kunnen die twee brandweerlieden niets betekenen voor die mensen. Je werkt hier ook onveilige situaties mee in de hand, vinden wij. Want als brandweerman ga je toch proberen die slachtoffers te helpen.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8524 stemmen