Snoezig: eerste beelden van piepkleine pinché-aapjes in Blijdorp

VIDEODubbel feest bij de pinché-aapjes in Diergaarde Blijdorp! Want bij deze snoezige klauteraartjes werden deze week twee jonkies geboren, tot grote verrassing van het personeel van de Rotterdamse zoo zélf. ,,De verzorgers ontdekten ’s morgens vroeg twee jonkies op de rug van hun moeder’’, aldus woordvoerster Constance Alderlieste. ,,Een trouwe fan maakte de eerste beelden van de kleintjes.’’

Vorig jaar november kreeg het mannetje gezelschap van een vrouwtje uit Engeland. Ze trokken meteen naar elkaar toe en hadden duidelijk een klik. Beide ouders zijn nog jong en hebben voor het eerst nakomelingen, vertelt ze. ,,Vader en moeder zorgen afwisselend voor de jongen. Ook het mannetje draagt ze al op zijn rug.’’

De dieren zijn monogaam en vormen dus een paartje voor het leven. Deze apensoort draagt een relatief grote bos witte haren op de kop. Bij de kleintjes moet dit nog aangroeien. Beide geslachten zien er hetzelfde uit en verschillen ook niet qua grootte. 

,,Het is dus lastig om op het eerste gezicht mannetjes en vrouwtjes te onderscheiden. Het dieet bestaat vooral uit insecten en fruit zoals mango, papaya, appel en soms ananas’’, luidt de uitleg. De familie is te vinden in het Caraïbisch gedeelte van het Oceanium.

Koppeltje

Voor Blijdorp is het alweer zeven jaar geleden dat er voor het laatst een jong werd geboren. Het vorige vrouwtje overleed op hoogbejaarde leeftijd. Met ruim 26 jaar is ze het oudste pinchévrouwtje in Europa geworden. Daarna heeft het even geduurd voordat Blijdorp weer een nieuw koppeltje kon vormen.

Pinché-aapjes behoren tot de familie van de klauwapen. Ze leven in het Noorden van Colombia in vochtige tropische bossen en droge loofbossen. De dieren vertoeven meestal hoog in de bomen, maar zoeken soms op de grond naar voedsel. De grootste bedreiging vormt de mens: hun leefgebied wordt door houtkap steeds kleiner en raakt versnipperd. Mede hierdoor heeft het aapje de status van ernstig bedreigd op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Volledig scherm
Moeder pinché met haar twee koters! © Josien de Vries
Volledig scherm
En nog een vertederend plaatje van het jonge gezinnetje. © Josien de Vries

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7737 stemmen