Volledig scherm
© ANP Kippa

Songfestivalwinnaar Duncan wordt donderdag gehuldigd in Hellevoetsluis

Amersfoort en Tilburg hebben het nakijken: Duncan Laurence wordt donderdag alsnog gehuldigd in Hellevoetsluis, de stad waar hij opgroeide en waar zijn familie woont. De zanger won in mei het Eurovisie Songfestival, de eerste winst voor Nederland sinds 1975. De gemeente wil hem voor deze historische prestatie eren met een gemeentelijke onderscheiding: de Jan Blankenspeld.

De afgelopen maanden streden meerdere steden om de nationale huldiging van Duncan te mogen organiseren. De bekende zanger woont tegenwoordig in Amersfoort en studeerde daarvoor in Tilburg. Lange tijd was onduidelijk of er nog een huldiging zou plaatsvinden en waar. Maar het is dus Hellevoetsluis geworden, waar de artiest zijn hele jeugd doorbracht en zijn zangcarrière startte. Een gemeentewoordvoerder benadrukt wel dat het hier niet gaat om een landelijke huldiging. ,,We gaan hem gewoon eren.’’

Dat gebeurt eerst tijdens een besloten bijeenkomst in het gemeentehuis om 10.30 uur. Wel kunnen mensen buiten via speakers meeluisteren. Daarna reikt burgemeester Milène Junius om 11.00 uur buiten, op het bordes van het Prinsehuis in Hellevoetsluis, een plaquette uit aan Duncan.

Junius zal hierbij worden geassisteerd door twee kinderen van basisschool het Palet en het Penta College Jacob van Liesveldt, de twee scholen waar Duncan in zijn kinder- en jeugdjaren op heeft gezeten. Leerlingen van beide scholen zijn uitgenodigd om bij dit feestelijke moment aanwezig te zijn. Volgens de gemeentewoordvoerder zal Duncan daarna het aanwezige publiek toespreken en handtekeningen uitdelen. Duncan won het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘ Arcade’. Het was de vijfde Nederlandse songfestivalzege.

Mooi

Rector Wim van den Eshof van het Penta College Jacob van Liesveldt is erg blij dat er een huldiging komt voor Duncan in Hellevoetsluis. ,,Wij zijn er uiteraard erg trots op dat een oud-leerling ons land zo mooi heeft vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Het is erg leuk dat hij nu hier wordt gehuldigd. Hieruit blijkt dat hij een warme band heeft met Hellevoetsluis.’’

Hoeveel leerlingen van het Jacob van Liesveldt donderdag naar de huldiging gaan, kan de rector nog niet zeggen. Niet alle leerlingen kunnen vanwege de toetsweek, legt hij uit.

Quote

Onze leerlingen zijn ook erg trots op Duncan

Wim van den Eshof , Rector Jacob van Liesveldt

Sowieso gaan er enkele leerkrachten, die Duncan in de klas hebben gehad. Daarnaast mag iedere leerling van de school die op dat moment geen toets heeft, aanwezig zijn. De rector verwacht dat er aardig wat leerlingen zullen komen. ,,Onze leerlingen zijn ook erg trots op Duncan.’’ Tijdens de diploma-uitreiking zal de schoolband het winnende lied van Duncan coveren, verklapt hij. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (44%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (36%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4169 stemmen