Sophia Kinderziekenhuis opent Kinderhersenlab voor kinderen met hersenziektes
Een primeur voor het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam: het kinderhersencentrum opent zaterdag 25 juni het eerste kinderhersenlab van Nederland. ,,Het is fijn dat we zo’n grote groep kinderen met hersenziektes verder op gang kunnen helpen”, vertelt neurochirurg Marie-Lise van Veelen.
Waarvoor dient het Kinderhersenlab?
,,Het Kinderhersenlab verzamelt informatie over kinderen met een neurologische aandoening. In drie verschillende ruimten wisselen de kinderen IQ-testen, spraak- en taaltesten af met een parcours vol spelletjes en opdrachten. De onderzoekers meten ook de motoriek en hersenactiviteit.”
Hoe maken jullie het lab aantrekkelijk voor kinderen?
,,Het is, naast inzichtelijk en betrouwbaar voor de zorg en het onderzoek, ook leuk voor de kinderen. Je hebt een Avatarvriendje dat je mee kan nemen en je digitaal begeleidt. De kinderen kunnen meekijken in de app, en achteraf zelf de uitslagen bekijken in een speciaal voor hen ontwikkeld kinderpatiëntendossier. Daarnaast kunnen ze met foto’s en filmpjes een collage maken van hun bezoek aan het Kinderhersenlab.”
Wat hopen jullie te bereiken?
,,Het moet vooral beter inzicht bieden in de zorg die we de kinderen kunnen bieden. Een gedeelte van de testen hadden we al, maar die waren veel meer verdeeld over de afdelingen. Ouders hebben na een diagnose een hoop vragen die wij niet kunnen beantwoorden. Daar willen wij met het hersenlab verandering in brengen. Hoe meer we snappen, hoe beter de behandeling. Het is fijn dat we zo’n grote groep kinderen met hersenziektes verder op gang kunnen helpen.”
,,Ouders hebben na een diagnose een hoop vragen die wij niet kunnen beantwoorden. Daar willen wij met het hersenlab verandering in brengen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Als het aan Leefbaar ligt, praten prullenbakken straks met stem van Aboutaleb
Pratende prullenbakken met de stem van Ahmed Aboutaleb? Het kan zomaar de realiteit worden in Rotterdam. Tenminste, als het aan Leefbaar Rotterdam ligt. -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Latifa ontvluchtte Congo om haar uiterlijk toen ze baby was, nu breekt ze hier door als model
-
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig.
-
Man neemt ‘BVO’tje’ wel erg letterlijk: bestuurder betrapt met bier achter het stuur
Een man is gisteren aangehouden nadat hij werd betrapt op rijden onder invloed. Met zijn passagier op de achterbank ging het al niet veel beter. -
PREMIUMClub Blu
Hoe Ibrahim Y. jarenlang de grootste club van Rotterdam kon runnen: ‘Ze haten me gewoon’
-
PREMIUMReconstructie
Zo voltrok Excelsior vanuit kansloos geachte positie een wonder
Na 1179 dagen keert Excelsior vanavond tegen Cambuur terug op het grootste voetbalpodium van Nederland. Een reconstructie over hoe de Rotterdammers dat wonder uit kansloos geachte positie voltrokken.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam