Soraya Lachman tussen de herfstblaadjes in het parkje bij haar om de hoek. De 17-jarige Soraha houdt van het koude herfst- en winterweer. „Ik vind het knus en gezellig.”
Volledig scherm
PREMIUM
Soraya Lachman tussen de herfstblaadjes in het parkje bij haar om de hoek. De 17-jarige Soraha houdt van het koude herfst- en winterweer. „Ik vind het knus en gezellig.” © Fleur Beerthuis

Soraya (17): ‘Mondhygiëniste Lachman, dat klinkt goed hè’

ik zeg jeWaar hun opa en oma spreken over Rotjeknor, hebben zij het over Roffa. Zijn volwassenen druk met huisje-boompje-beestje, zij hebben andere dingen aan hun hoofd. Ze zijn 17, bijna volwassen, wonen in of rond Rotterdam en doen hun verhaal. De uit Schiebroek afkomstige Soraya Lachman weet al sinds groep 3 wat ze later gaat doen. „Mondhygiëniste Lachman, dat klinkt goed hè. Een verzorgd gebit houdt je gezond. Poets het tweemaal per dag.”

 1. Ilanno (17) ziet hoe buurtgenoten verkeerde keuzes maken: ‘Wil ze laten zien dat het anders kan’
  PREMIUM

  Ilanno (17) ziet hoe buurtgeno­ten verkeerde keuzes maken: ‘Wil ze laten zien dat het anders kan’

  Waar hun opa en oma spreken over Rotjeknor, hebben zij het over Roffa. Zijn volwassenen druk met huisje-boompje-beestje, zij hebben andere dingen aan hun hoofd. Ze zijn 17, bijna volwassen, wonen in of rond Rotterdam en doen hun verhaal. Met zijn Nairo plan wil de 17-jarige Ilanno Riepenhausen 10.000 kansarme kinderen helpen. „Sommigen hebben echt helemaal niks. Wij hebben alles en vergooien het.”
 1. Romeinen of barbaren kijken in de Harmonie, en na afloop een zure bom happen bij Worm
  PREMIUM
  rotterdam van toen

  Romeinen of barbaren kijken in de Harmonie, en na afloop een zure bom happen bij Worm

  Wie het straatje op de raadplaat herkent, maar geen flauw idee heeft wannéér zo’n kiek is geschoten, heeft doorgaans hulpmiddelen zat om de juist datering toch te ontdekken. Want kijk eens naar die wat hoekige, waarschijnlijk benzine of diesel slurpende karretjes die tegen de stoeprand staan geplakt. De kenner der heilige koe zal direct opveren en tussen twee hapjes van een beschuitje door galmen: 1978!
 2. Ayham Alhariri (17) vluchtte met zijn ouders en broertje uit Syrië: ‘Het kind-zijn was ik snel kwijt’
  PREMIUM
  ik zeg je

  Ayham Alhariri (17) vluchtte met zijn ouders en broertje uit Syrië: ‘Het kind-zijn was ik snel kwijt’

  Waar hun opa en oma spreken over Rotjeknor, hebben zij het over Roffa. Zijn volwassenen druk met huisje-boompje-beestje, zij hebben andere dingen aan hun hoofd. Ze zijn 17, bijna volwassen, wonen in of rond Rotterdam en doen hun verhaal. De uit Damascus gevluchte Ayham Alhariri checkt liever niet zijn socials in de ochtend. „Als ik iets negatiefs lees, ben ik de hele dag somber. Lees je iets leuks, dan heb je een goed humeur.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam