Volledig scherm
© DIJKSTRA, ROEL

Spandoeken voor stadhuis Vlaardingen vanwege extra ‘Polenunits’

Tientallen Vlaardingse volkstuinders houden morgenavond een protest voor en in het gemeentehuis. Ze willen geen arbeidsmigranten naast hun huisjes.

Quote

Het imago van deze mensen is nu eenmaal niet zo best, dus we maken ons daar ernstig zorgen over

Gilles Pappers

De volkstuinders pakken uit met spandoeken en een ‘stil protest’ in de raadszaal, vertelt Ron Glimmerveen, één van de boze actievoerders. ,,Op de publieke tribune mogen we niet schreeuwen. Dat zullen we dan ook niet doen. In plaats daarvan komen we met een stil protest: een tuindersjury zal de heren in de zaal laten weten hoe ze over de plannen denken.’’

De boosheid draait om plannen voor ‘Polenunits’ aan de Zuidbuurtseweg, náást het complex van Volkstuinvereniging Zuidbuurt.

De gemeente wil het perceel voor vijftien jaar verhuren aan uitzendbureau Tradiro, dat gespecialiseerd is in het vinden van arbeidsmigranten. Tradiro is van plan 72 studio’s te bouwen. Deze woningen – elk bestemd voor maximaal twee personen – zijn verdeeld over zes losse gebouwen. Het merendeel van de bewoners zal uit Polen komen.
 Dit ter vervanging van de migrantenwoningen in de Valkenhof, die gesloopt gaan worden.

Overlast

,,Ons gevoel voor veiligheid is in het geding’’, stelde Gilles Pappers, voorzitter van de Volkstuinvereniging Zuidbuurt eerder. ,,We hebben de plannen gezien, er is geen enkele vorm van recreatie mogelijk. Ze hebben dus verder helemaal niets te doen, en onze volkstuintjes zijn openbaar terrein.’’ Het bestuur vreest voor overlast van arbeidsmigranten. ,,Het imago van deze mensen is nu eenmaal niet zo best, dus we maken ons daar ernstig zorgen over’’, vervolgt Pappers. Ook vreest de omgeving voor parkeeroverlast.

ONS.Vlaardingen heeft voor donderdag, wanneer de eerste raadsvergadering sinds het zomerreces plaatsvindt, een spoeddebat aangevraagd. De partij maakt zich ‘ernstig zorgen’ over de integratie van de migranten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam