De bomen worden op het dak van het Depot gehesen.
Volledig scherm
De bomen worden op het dak van het Depot gehesen. © AD

Spectaculair! Kraan hijst 75 bomen op dak Depot Boijmans Van Beuningen

Het Depot Boijmans Van Beuningen in het Rotterdamse Museumpark wordt vandaag voorzien van een aantal bomen, die naar de daktuin van het kunstdepot gehesen worden. In totaal gaat het om 75 berken die in twee weken tijd met een speciale telekraan 35 meter de lucht in worden getakeld en vervolgens op het dak van het door MVRDV ontworpen Depot geplant worden.

De bomen zijn een onderdeel van de groene daktuin met restaurant. Het gloednieuwe collectiegebouw opent naar verwachting in september 2021 de deuren voor het publiek.

10 meter

De gekozen boom is de Betula pubescens, een zachte berk die maximaal 10 meter hoog wordt en goed bestand is tegen de weersomstandigheden op het dak. De bomen zijn tussen de tien en vijftien jaar oud en zijn de afgelopen drie jaar voorbereid op de nieuwe locatie op hoogte. Een speciaal watergeefsysteem zorgt ervoor dat de bomen nooit droogstaan. 

Hoe lang de bomen het volhouden op het dak in winderig Rotterdam is afhankelijk van verschillende factoren, zoals weersinvloeden. De verwachting is dat het overgrote deel enkele tientallen jaren staat.

Het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen in aanbouw in het Museumpark.
Volledig scherm
Het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen in aanbouw in het Museumpark. © Jan de Groen
  1. À la Plancha terug langs Maaskade: ‘Zodra we bier kunnen schenken, gaan we open’
    PREMIUM

    À la Plancha terug langs Maaskade: ‘Zodra we bier kunnen schenken, gaan we open’

    Wie nu de bijna verlaten Maasoever van het Noordereiland bekijkt, kan het bijna niet geloven. Toch is de bedoeling dat het er binnen een week of twee bij mooi weer bruist van gezelligheid. Onder de vleugels van pop-up restaurant À la Plancha - na anderhalf jaar terug van weggeweest - verrijst een langgerekt terras van ruim honderd meter langs de Maaskade. ,,Zodra we bier kunnen schenken, gaan we open.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam