Speeddaten: 'Ik zoek een leuke man, die zich redelijk sociaal gedraagt'

VIDEOLiefdesengel Cupido kwam, zag en overwon. Nauwelijks is hij de majestueuze stationshal in Rotterdam Centraal binnengefladderd, of de vonkjes springen driftig over tussen twintig 60-plussers, die op uitnodiging van de NS zijn samengekomen onder de al even mystieke lichtwolk aan het plafond.

En de beloning voor een ‘match’ tussen de kandidaten is niet mals: een romantische treintrip naar Parijs, om elkaar in de ‘stad der liefde’ beter te leren kennen. De samengekomen club gelukzoekers is geselecteerd uit ’n forse lijst van 432 gegadigden.

,,We hebben gekeken naar de overeenkomsten tussen de mensen. Zo vindt iedereen humor heel belangrijk. Maar bijvoorbeeld ook motorrijden wordt op prijs gesteld. Ondernemende types, die zijn gewild’’, zegt woordvoerster Roos Franssen van de NS.

Liefde op het eerste gezicht

Middels een soort stoelendans kunnen elke man en vrouw 5 minuten met elkaar babbelen. En aan sommige tafeltjes zie je al aan de lichaamstaal dat er sprake is van verregaande interesse in elkaar. Er wordt diep in de ogen gekeken, hard gelachen, of juist gefluisterd, geobserveerd; de ouderwetse ‘liefde op het eerste gezicht’ is eerder regel dan uitzondering.

Elly, uit Brunssum, kijkt echter de kat uit de boom: ,,Ik zoek een leuke man, die zich redelijk sociaal gedraagt. Goed verzorgde handen vind ik heel belangrijk. Een blij mens.’’

Quote

Love is in the air, zeker. En absoluut willen we graag naar Parijs. De stad van l’amour

Inez

Conducteur Jörgen IJsendorn pingelt sfeervolle liefdesliedjes op de stationspiano, en je hóórt de hartjes haast sneller kloppen. Niet verwonderlijk dus dat er liefst zes kersverse koppeltjes uit de bus komen, allen met een gelukzalige blik in de ogen. Vooral tussen Wim en Inez klikt het als een dolle.

,,We zijn een dolkomisch duo’’ luidt hun commentaar. ,,Love is in the air, zeker. En absoluut willen we graag naar Parijs. De stad van l’amour.’’

Druk babbelend als een groep leerlingen op schoolreisje gaat het vervolgens naar het perron, waar de Thalys zuidwaarts weldra zal binnenrollen. De nieuwgevormde stelletjes, maar óók de overblijvers; zelfs Cupido mist wel eens een keertje zijn doel. Franssen: ,,Ook als een geen directe klik was, willen we de mensen tóch de gelegenheid geven om in Parijs te kijken of er alsnog meer in zit.’’

Vrolijk zwaaiend stappen de twintig uitverkorenen in het rijtuig, dat spoorslags de reis aanvaardt. En Cupido? Die heeft het station vliegensvlug verlaten, want er zijn elders nog zát hartjes die om verovering smeken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Wim en Inez hebben elkaars hartje veroverd. © AD
Volledig scherm
De koppeltjes stappen op de trein naar Parijs. © AD
Volledig scherm
Senioren zoeken de liefde op Rotterdam Centraal © Still
  1. Charlois door Tasha's lens: fotografe portretteert buurtbewoners
    Video

    Charlois door Tasha's lens: fotografe portret­teert buurtbewo­ners

    ,,Ze begon me meteen te fotograferen, zonder het te vragen. Dat was niet de bedoeling'', zegt Richardson. Toen ze er iets van zei, verontschuldigde Tasha Orlova zich en legde ze uit waarom ze in de zaak was. ,,Om inwoners uit Charlois te fotograferen en ze zo dichter bij elkaar te brengen'', zegt Tasha. ,,Mensen wonen wel bij elkaar in de straat of buurt, maar hoe goed kennen ze elkaar nou echt?'' En dus trok Orlova er met haar camera op uit in Rotterdam-Zuid. Charlois in. Bakkers, kappers, mensen op straat. ,,Want ieder mens is interessant en heeft een mooi verhaal. Dat mogen mensen best van elkaar weten.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam