Volledig scherm
© Archieffoto Jan Kok

Speurtocht naar WOII-bom in tuin nog zonder resultaat

De speurtocht naar een bom uit de Tweede Wereldoorlog bij een woning aan de Claes de Vrieselaan heeft nog geen succes opgeleverd. ,,We hebben de vermoedelijke blindganger nog niet gelokaliseerd,'' zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Volledig scherm
Jan Booister in zijn tuin, waar naar een WOII-bom is gezocht. © Archieffoto Frank de Roo

Afgelopen week is uitgebreid gezocht in de tuin van bewoner Jan Booister, waar met een speciale machine buizen tot een diepte van maximaal 12 meter in de grond werden geperst. Bovenop die pijpen zit een meetsonde, die een metalen object feilloos detecteert. Het gebiedje is nu geheel doorzocht, zonder resultaat.

Gaten
Dat betekent volgens de zegsman dat begin volgend jaar verder wordt gespeurd onder de woning. Daarvoor moeten gaten in de vloer worden gemaakt, om zo in de grond onder het huis te kunnen zoeken. Gezien de beperkte ruimte om te manoeuvreren, zal hiervoor speciale apparatuur nodig zijn.

De bom is van Britse makelij, en werd op 3 oktober 1941 afgeworpen, met als doelwit de Rotterdamse haven. De afzwaaier staat vermeld op de Rotterdamse bommenkaart, die leidend is bij dit soort onderzoeken. De mogelijk blindganger werd eveneens gerapporteerd door de zogenoemde Bommenploeg, die in de oorlog op zoek ging naar onontplofte projectielen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam