Volledig scherm
Zes van de zeven eurobruggen die in Spijkenisse worden gebouwd. © www.robinstam.nl

Spijkenisse bouwt bruggen eurobiljet na

Spijkenisse laat de fantasiebruggen die op eurobiljetten staan afgebeeld in het echt bouwen. De eerste twee zijn zo goed als af en vormen de entree van de wijk Het Land. Dat meldt het AD vandaag.

Het idee om de bruggen op de eurobiljetten ook echt neer te zetten, is afkomstig van oud-Spijkenisser Robin Stam, ontwerper van het bureau Vijf890. De binnenkort opgeleverde bruggen zijn die in romaanse stijl die op een briefje van 10 staat en de brug in renaissancestijl die op een biljet van 50 euro prijkt. Ze vormen de toegang tot een buurt waarin luxe woningen in jarendertigstijl worden gebouwd.

Ontwerper Stam heeft zowel De Nederlandse Bank als de Europese Centrale Bank om toestemming gevraagd. Nabouwen van de bruggen was geen enkel probleem, kreeg hij te horen.

Iets duurder
Wethouder 't Hart van Spijkenisse zegt dat het de bedoeling is dat in de loop van dit en volgend jaar ook de andere vijf bruggen worden gebouwd die op de resterende eurobiljetten staan. 'Deze bruggen zijn kunst en daardoor iets duurder dan in een catalogus staat, maar we kunnen het bekostigen uit de totale pot voor deze wijk'. legt hij uit.

't Hart benadrukt de promotionele waarde die de bruggen hebben voor zijn stad. 'Dit is een uniek project. Wie een eurobiljet in z'n handen heeft, waar ook in Europa, associeert dat over enige tijd met Spijkenisse.' De wethouder wil dat graag dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) of de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de bruggen opent.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam