Spijkenisse nog lang niet af van 'illegale' woonwagenbewoners

videoSpijkenisse is voorlopig nog niet af van actievoerende Sinti. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een tumultueus kort geding in Rotterdam. Woonwagenbewoners probeerden via de rechter te voorkomen dat het terrein, waar ze nu illegaal staan, door de gemeente Nissewaard wordt ontruimd. De emoties liepen tijdens de zitting erg hoog op.

De woonwagenbewoners houden nu al een week een stuk grond in Spijkenisse bezet. Het leeg veldje aan de Clara Visserstraat, dat nu in gebruik is als plantsoen, bood ooit plaats aan drie woonwagens. De Sinti-mannen, wiens familieleden daar ooit woonden, eisen die standplaatsen weer terug. Zij voelen zich gesteund door minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) die wil dat gemeenten voldoende woonwagenplekken beschikbaar stellen voor Sinti en Roma.

De jurist van de gemeente Nissewaard liet vandaag echter duidelijk weten dat er op die plek sowieso nooit meer woonwagens komen. Na het vertrek van de drie families die daar stonden, is de bestemming veranderd in ‘groen’. Bewoning is dus niet meer mogelijk.

Dat de minister met nieuw beleid is gekomen, verandert daar niets aan, legde de advocate uit. In Spijkenisse is nu nog maar één plek waar woonwagenbewoners mogen staan, en dat is het woonwagenkamp Groenoord. Sinti die een standplaats willen, kunnen zich volgens haar inschrijven op een wachtlijst van stichting Stavero, de eigenaar van het woonwagenkamp.

Maar volgens de Sinti in de rechtszaal is die lijst verre van actueel, en wordt er gesjoemeld met de toewijzing van plekken. ,,De grond wordt verkocht aan mensen van buitenaf’’, riep een van hen.

Nissewaard stelde ook voor dat de woonwagenbewoners elders in de regio een plek zouden kunnen zoeken, wat tot woedende reacties leidde in de zaal.

De Sinti blijven hoe dan ook in Spijkenisse, lieten ze weten. ,,Als we hier weg moeten, gaan we weer naar een volgend stekkie in Spijkenisse’’, kondigde een van hen alvast aan. Op het veldje waar ze nu staan, komen dan gewoon weer andere Sinti.

De gemeente wil hoe dan ook doorgaan met ontruimen. Ook al omdat omwonenden zouden hebben geklaagd over overlast. Sommige mensen zouden zich geïntimideerd voelen, vertelde de juriste. Dit kwam haar op hoon te staan van de aanwezige Sinti. ,,Een en al leugens,’’ werd er vanuit de zaal geroepen. Volgens de Sinti staan alle omwonenden juist achter hen. Van overlast zou geen sprake zijn.

Uitspraak is volgende week. 

Volledig scherm
De actievoerende Sinti voor de rechtbank in Rotterdam. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam