Volledig scherm
PREMIUM
De noordelijke entree van CS nu. Die is nogal saai, met veel steen en bar weinig groen. © Jan Kok

Stad knoopt singels aan elkaar op Proveniersplein

Zo strak als de stad-se kant van Rotter- dam Centraal oogt, zo rommelig en saai is de noordzijde van het station. Maar daar komt verandering in. Het Proveniersplein wordt een groene oase.

Quote

Het eindplaat­je is schitte­rend. Maar voordat het zover is moet er nog heel wat gebeuren

Sebastiaan van de Ven

Voor menigeen zal het als een verrassing klinken dat Rotterdam Centraal nog steeds niet helemaal af is. Tuurlijk, koning Willem-Alexander verrichtte ruim twee jaar geleden de opening van het complex, dat alom schittert en blinkt. Maar de noordelijke entree van CS ligt er nog steeds wat verlept bij.

"Eigenlijk wordt de klus die we in dit gebied gaan klaren het slot van het grote stationskarwei'', zegt projectmanager Sebastiaan van de Ven. Maandag start de 10 miljoen euro kostende metamorfose van dit stuk Noord, met als meest in het oog springend onderdeel het weggraven van 1.600 kubieke meter grond, om zo een verbinding te maken tussen de Provenierssingel en de Spoorsingel. Inclusief de bouw van twee kersverse bruggetjes, wat de nu vooral stenen omgeving meteen een veel natuurlijk karakter geeft.

"Het eindplaatje is schitterend, maar voordat het zover is moet er heel wat gebeuren'', legt hij uit. "Eerst moeten er kabels en leidingen worden omgelegd. Dan plaatsen we de bruggen, zodat het verkeer doorgang kan houden. En pas daarna komen de graafmachines, om de koppeling tussen de singels te maken.''

  1. Boeren uit Rotterdamse regio naar Den Haag: ‘We zijn niet zo van actievoeren’
    Live-twitter

    Boeren uit Rotterdam­se regio naar Den Haag: ‘We zijn niet zo van actievoe­ren’

    Tientallen boeren uit de Rotterdamse regio zijn zojuist in het centrum van Den Haag aangekomen om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen. Alleen al vanuit de Hoeksche Waard zijn er zo’n veertig tot vijftig met hun trekkers die kant op. Zij worden vergezeld door tientallen collega’s uit Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Dordrecht. Verslaggever Abdel Ilah Rubio rijdt mee met de boeren en twittert live. Volg zijn verslag onderaan dit artikel.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5550 stemmen