Volledig scherm
De Markthal in Rotterdam. © anp

Stad stelt mediator voor bij conflict in de Markthal

De stad wil een bemiddelaar aanstellen in het langslepende conflict tussen eigenaar Klépierre en de kraamhouders in de Markthal. Dat voorstel heeft wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar, economie) deze week gedaan aan de ondernemers en de Franse vastgoedreus. ,,Dat moet een professioneel iemand zijn, die de partijen weer tot elkaar kan brengen’’, zegt zijn woordvoerster.

De verhuurder en huurders in de Markthal leven al tijden in onmin met elkaar. Dat leidde reeds tot diverse juridische procedures en allerlei andere strubbelingen. ,,Met een mediator hopen we hen weer om de tafel te krijgen’’, luidt de uitleg. ,,We wachten nu op een reactie.’’ Struijvenberg sprak gisteren met de nieuwe directeur van Klépierre in Nederland.

De ondernemers vinden dit een prima plan. ,,Zoiets is altijd een goed idee’’, zegt woordvoerder Mark Kolster, ,,want we moeten eerst maar eens in gesprek zien te komen met Klépierre. Er zijn daar zoveel wisselingen van directeuren geweest. We blijven hoop houden op een dialoog.’’

Een zegsvrouw van Klépierre zegt het voorstel van Struijvenberg te hebben ontvangen. ,,Maar we willen eerst zélf met de huurders spreken. Misschien hebben we helemaal geen mediator nodig. Wij denken dat we er zelf wel uit kunnen komen’’, meldt de woordvoerster.

De huurders in de Markthal hebben de twee ondernemersverenigingen maandagavond samengevoegd tot één nieuwe organisatie. ,,Als collectief staan we sterker’’, stelt Kolster. Een van de doelen is om te komen tot een opzet van ‘Markthal 2.0’, ofwel een visie op de toekomst van het beroemde complex in hartje Rotterdam.

,,We nemen het initiatief en gaan zelf kijken wát de Rotterdammer nu precies wil in de Markthal. Daar is onderzoek voor nodig van bijvoorbeeld retaildeskundigen. De ondernemers nemen hierin nu het voortouw en zullen het resultaat voorleggen aan Klépierre.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8862 stemmen