Volledig scherm
Stadsdichter Derek Otte. © Jan de Groen

Stadsdichter doet Volksuniversiteit gedicht cadeau

De Rotterdamse Volksuniversiteit heeft van stadsdichter Derek Otte een gedicht cadeau gekregen. Otte schreef een gedicht speciaal voor de Rotterdamse Volksuniversiteit ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum. Het gedicht met de titel 'willen en weten' is groot op de muur bij de entree van het pand aan de Heemraadssingel 275 geschilderd. 

Volledig scherm
Het gedicht staat op de muur van de Volksuniversiteit. © De Rotterdamse Volksuniversiteit

Tijdens de Open Dag komende zaterdag wordt het gedicht feestelijk onthuld. 'Willen en weten' vangt de ziel van de Volksuniversiteit als instituut waar Rotterdammers van alle achtergronden betaalbare cursussen kunnen volgen. De taaldocenten vertaalden de titel in de 26 talen die op het cursusprogramma staan.

Derek Otte: ,,Ik ben uitgegaan van het principe dat 'willen' toebehoort aan mensen die er lessen komen volgen en 'weten' aan mensen die er de lessen geven. De twee begrippen staan op zichzelf maar vormen toch een eenheid; ze komen samen in de Volksuniversiteit.”

De Rotterdamse stadsdichter onthult zaterdag om 12.40 uur zijn gedicht door het papier dat het gedicht afdekt van de muur te trekken. ,,Een historisch moment voor de Volksuniversiteit, precies op de dag dat het 100 jaar geleden is dat de eerste lessen in 1918 van start gingen”, zegt directeur Theo Ruijter. ,,Geweldig dat hij ons op deze manier erkenning geeft. Iedereen die de Volksuniversiteit bezoekt, komt twee keer langs het gedicht met onderstaande tekst."

Willen en weten
hier ontmoet men om het hoofd in gang te brengen

kennis verzamelen na het kennismaken

leren is groeien, groeten is leren kennen

samen; onderwijzen gaat over bevragen

precies dát principe maakt antwoorden boeiend

zoeken kan zonder vinden; vaak niet andersom

de nieuwsgierigheid spreekt alle talen vloeiend

willen en weten kennen vooruitgang als som

- Derek Otte

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9498 stemmen