Volledig scherm
Wethouder André Visser is resoluut: de stadswinkels in Hillegersberg-Schiebroek en Pernis moeten dicht. © ANP

Stadswinkels in Hillegersberg-Schiebroek en Pernis net niet helemaal ontmanteld

De stadswinkels in Pernis en Hillegersberg-Schiebroek blijven waarschijnlijk één dag in de maand open, alleen voor 65-plussers. De sluiting wil wethouder Adriaan Visser niet terugdraaien, maar dit snippertje service voor de periode daarna heeft hij wel in de aanbieding. Dat zei Visser vanavond in de raadsvergadering. De stadswinkel in Hillegersberg gaat 1 april dicht, wanneer in het centrum de stadswinkel weer open gaat. Die in Pernis sluit 1 januari.

De wethouder benadrukte dat daarnaast nog het huisbezoek bestaat. Voor geestelijk of lichamelijk gehandicapten is er de mogelijkheid een ambtenaar aan huis te krijgen en zo een nieuwe paspoort of rijbewijs aan te vragen.

Met de stadswinkel voor een dag per maand, reageerde de wethouder op een motie van CDA en VVD om de stadswinkels te redden. Daar wil de wethouder niet aan. Dat kost veel te veel geld en er is nu eenmaal besloten dat een half uur reizen met het openbaar vervoer naar een stadswinkels een aanvaardbare norm is, stelde hij. Er is nog een theoretische kans dat de motie toch wordt aangenomen – en de stadswinkels dus niet sluiten - maar een meerderheid voor de motie tekent zich niet af en de stemming wordt pas na middernacht gehouden.

Geboorteaangifte

Op verzoek van Leefbaar Rotterdam gaat de wethouder wel bekijken of ook andere producten dan reisdocumenten die ene dag in de week mogelijk zijn. Geboorteaangifte bijvoorbeeld. ,,Producten waar geen kluis of ingewikkelde apparaten voor nodig zijn, daar wil ik wel naar kijken,’’ gaf Visser toe.

Christine Eskes (CDA) wil graag de leeftijdsgrens niet op 65 vast pinnen, zeker niet in Pernis. ,,Het aantal woningen daar wordt uitgebreid. Het is van belang het voorzieningenniveau aantrekkelijk te houden. We vragen niet of de winkel weer wekelijks opengaat, maar wel dat de service breder is dan nu.’’

Dat wees de wethouder af. ,,We hebben die norm afgesproken. Dit doen we specifiek voor mensen die minder makkelijk kunnen reizen.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam