Volledig scherm
© ANP

Staking bij kantoorpersoneel Unilever

Onder het kantoorpersoneel van Unilever in Rotterdam is een staking uitgebroken. Enkele tientallen medewerkers zijn vandaag niet aan het werk gegaan, heeft het voedings- en wasmiddelenconcern laten weten.

Vakbond FNV dreigde vorige week al met acties, omdat Unilever niet tegemoet is gekomen aan bezwaren tegen het sociaal plan voor 185 ICT- en administratiemedewerkers die hun baan dreigen te verliezen. Unilever heeft nog geen exact cijfer van het aantal stakers. Volgens een woordvoerster van het levensmiddelenconcern gaat het naar schatting om dertig tot veertig mensen. Vakbond FNV spreekt van 'enkele tientallen'. ,,Bijzonder,'' zegt FNV-bestuurder Marjolein Dubbelaar. ,,Want kantoorpersoneel legt niet snel het werk neer.''

Volgens de bond zal dinsdag ook gestaakt worden. ,,En daarna als dat nodig is, maar hopelijk gaat Unilever weer zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel.''

Vrijdag liep het ultimatum af dat de vakbond had gesteld aan het bedrijf. FNV is, net als de ondernemingsraad, kritisch over de ontslagen en vindt het sociaal plan te mager. De bond wil in ieder geval een werkgarantie van 12 maanden, ook wil de vakbeweging dat Unilever serieus kijkt naar interne herplaatsing van overtollig geacht personeel en een ruimere ontslagvergoeding.

Unilever blijft vooralsnog van mening dat de geboden ontslagvergoeding een 'royale' regeling betreft, boven het marktgemiddelde. Het bedrijf telt in Nederland in totaal ongeveer 3200 werknemers.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam