Een medewerker op het veer The Queen Jacqueline bij Nieuw-Beijerland draagt handschoenen tegen de besmetting van het coronavirus.
Volledig scherm
Een medewerker op het veer The Queen Jacqueline bij Nieuw-Beijerland draagt handschoenen tegen de besmetting van het coronavirus. © Arie Kievit

Stalen romp van ‘The Queen’ maakt betalen voor overtocht ineens gevaarlijk

De stalen constructie die The Queen Jacqueline normaal gesproken stevig in het Spui houdt, zit gebruikers van de veerdienst tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen nu drastisch in de weg. Het metaal blokkeert de pinautomaten waardoor contactloos betalen voor de overgang onmogelijk is én besmetting van het coronavirus op de loer ligt. Maar er is hoop. Er wordt druk gelobbyd om de pont gratis te maken.

Geen van de banken of financiële instellingen die de ponteigenaar van The Queen Jacqueline benaderde krijgt het voor elkaar. De ijzersterke stalen constructie van zijn schip is elke digitale betalingstechniek de baas. En dus is het fysiek overhandigen van euro-stukken en bankbiljetten voor niet-abonnees de enige optie om voor de overtocht tussen de eilanden Hoeksche Waard en Voorne-Putten te betalen. ,,We zochten al naar een oplossing. Maar dat doen we nu nog dringender.’’ 

Want dat het gevaarlijk is in deze tijden staat als een paal boven water. In zowel de Hoeksche Waard als op Voorne-Putten stierven al mensen aan het coronavirus en zijn nog eens tientallen mensen besmet. Anderhalve meter afstand is geen verzoek meer, maar een vaste regel waarop wordt gehandhaafd. Op het beperkte pontoppervlak is dat een uitdaging op zich. 

Quote

We zochten al naar een oplossing. Maar dat doen we nu nog dringender

Medewerker pont

Pontmedewerkers werken met handschoenen om huid-op-huid-contact te vermijden. Voor elk vertrek wassen ze hun handen met desinfecterende gel. Mondkapjes hebben ze niet. Ze moeten aan het werk, want het kabinet heeft voor het openbaar vervoer, waar The Queen onder valt, nog geen officiële maatregelen getroffen. De pont vaart dus nog altijd volgens de reguliere dienstregeling. ,,Juist om mensen in de cruciale beroepen op hun werk te laten komen. We zetten ook bevoorradingswagens van supermarkten over. Voor hen is dit de kortste route’’, stelt een woordvoerder van het veer. 

Toch is er hoop, zegt hij. De landelijke belangenvereniging voor veerdiensten is in Den Haag bezig met een lobby om overtochten met de auto gratis te maken zodat het besmettingsgevaar op de pont tot een minimum beperkt wordt. 

Gratis

Quote

Zelf zitten bestuur­ders met een briefje van 20 euro in hun mond om een abonnement af te sluiten

Woordvoerder Jacqueline

Andere veerverbindingen in de regio hebben in tegenstelling tot The Queen Jacqueline geen last van hun ‘stalen pantser’. Of ze zorgen dat de constructie geen hinder kán geven. Op de tijdelijke pont over de Nieuwe Maas tussen Charlois en het Lloydkwartier in Rotterdam speelt geld – of het nu contant of draadloos gepind is –namelijk geen enkele rol. De overtocht is gratis en dient als alternatief voor de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel. Deze twee onderdoorgangen worden momenteel gerenoveerd. Als de fietstunnel naar verwachting half juni weer open kan, verdwijnt ook het pontje. 

ODV Maritiem, sinds kort eigenaar van het veer tussen Rozenburg en Maassluis, heeft de dienstregeling op de Nieuwe Waterweg aangepast. Elke 20 minuten steekt de reguliere boot over tussen Rozenburg en Maassluis maar de spitsboot, die elke tien minuten een overtocht maakt, ligt vast aan de kade.  De overige verbindingen zijn nog altijd intact. 

Veerdienst Schoonhoven, dat onder meer van de Krimpenerwaard naar Alblasserwaard vaart, heeft contactloos pinnen wel mogelijk gemaakt op beide boten. Alleen als de overtocht minder dan 1,00 euro kost, moet er cash worden afgerekend. De dienst, die in de ochtend- en avondspits de tweede boot uit de vaart heeft gehaald, vraagt iedereen ‘dringend om contactloos te betalen’ om besmetting te voorkomen.  De voet- en fietspont tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Ouderkerk aan den IJssel, waar jaarlijks zo’n 40.000 passagiers gebruik van maken, vaart zonder belemmeringen. 

Mond

Passagiers van ‘Jacqueline’ in Nieuw-Beijerland reageren gemengd op de situatie ‘aan dek’, zegt de woordvoerder. ,,Ze verwachten van ons dat we handschoenen dragen en onze handen wassen maar zelf zitten bestuurders met een briefje van 20 euro in hun mond om een abonnement af te sluiten. Ín hun mond! Dat kan toch niet meer in deze tijd.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam