Volledig scherm
Op deze plek in de Centrale Bibliotheek opent in het najaar een boekwinkel van Donner. Op de achtergrond de opnieuw ingerichte begane grond. Links op de foto Annerie Brenninkmeijer van de Bibliotheek Rotterdam. © Frank de Roo

Starbucks en mini-Donner komen naar Centrale Bibliotheek Rotterdam

De Centrale Bibliotheek aan de Rotterdamse Binnenrotte krijgt in het najaar een vestiging van de Amerikaanse koffieketen Starbucks en een kleine Donner, waar nieuwe bestsellers kunnen worden gekocht. De nieuwe ‘huisgenoten’ zijn te vinden op de begane grond.

De afgelopen weken is er al het nodige veranderd op de begane grond en de eerste etage van de grote bieb. Zo is er direct bij de entree-draaideur een welkomsbalie getimmerd en zijn de zijkanten rijkelijk voorzien van open kasten. Hier worden bijvoorbeeld bibliotheekboeken geplaatst die uit de collectie gaan en gekocht kunnen worden door bezoekers. De Rotterdampas-balie is verhuisd van de centrale hal naar het ‘Muziekwebplein’,  waar cd's en dvd's gehuurd kunnen worden. 

Starbucks deelt vanaf eind september, begin oktober een ruimte met de Bieb to Go. ,,Inderdaad geïnspireerd op AH to Go’’, zegt Annerie Brenninkmeijer van Bibliotheek Rotterdam. ,,In de Bieb to Go kunnen leden hun gereserveerde boeken ophalen. Verder liggen hier de nieuwe aanwinsten en meest populaire boeken - bijvoorbeeld het boek dat in De Wereld Draait Door is besproken.’’ Overigens is nog niet 100 procent zeker dat de reserveringen al direct bij de opening van Bieb to Go in het najaar hier kunnen worden afgehaald. 

Toeristen

De keuze om met Starbucks in zee te gaan heeft te maken met de internationale bekendheid van deze keten. Brenninkmeijer verwacht dat toeristen die bijvoorbeeld 's ochtend in de buurt rondstruinen voordat de Markthal opent, makkelijker naar binnen lopen. ,,Het is voor veel mensen een iconisch bedrijf. Dat levert ons een meer internationaal publiek op.’’

Starbucks, en daarmee ook de Bieb to Go omdat die in dezelfde ruimte zitten, alsmede de mini-Donner in de Centrale Bibliotheek kunnen ook bezocht worden buiten de openingsuren van de bieb. Zoals bijvoorbeeld op zomerse zondagen, als de bibliotheek de gehele dag gesloten is. De gelegenheden hebben een eigen toegangsdeur aan de Binnenrotte. 

De bibliotheek verwelkomde nog een derde nieuwe ‘huisgenoot’. Op de tweede etage is het Centrum voor Jeugd en Gezin ingetrokken. Deze is vooralsnog op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur geopend. 

Volledig scherm
De nieuwe welkomsbalie van de Centrale Bibliotheek aan de Binnenrotte. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam