Volledig scherm
169 medewerkers van Stedin haalden deze week hun diploma bij de bedrijfsschool. Links vooraan met rood shirt Frits Lorsé. © Sicco van Ginneken

Stedin heeft hét wapen tegen personeelstekort: een eigen bedrijfsschool

Frits Lorsé (30) hoeft niet meer zonder werk te zitten en dat vindt hij ‘wel fijn’. De inwoner van Spijkenisse zat vier jaar geleden zonder baan, maar heeft zich inmiddels opgewerkt tot leidinggevend monteur. Dankzij de bedrijfsschool van Stedin.

Eerst leerde hij er slimme meters installeren. Deze week rondde hij weer een opleiding af op de Stedin-school in Rotterdam. Nu is hij storingsmonteur en mag hij onderhoud doen aan het elektriciteitsnet. Het diploma haalde hij cum laude.

De bedrijfsschool is hét wapen van Stedin tegen het personeelstekort. De netbeheerder haalde er de afgelopen vier jaar honderden werklozen, statushouders en mensen met een afstand op de arbeidsmarkt mee binnen, die na een opleiding aan de slag konden. Deze week kregen 169 leerlingen hun diploma. Een record.

Quote

De vijver raakt leger.

Peter Burgers, Stedin

Een record dat Stedin niet meer overtreft, zegt hoofd opleidingen Peter Burgers van Stedin, want steeds meer bedrijven vissen in ‘zijn’ vijver. Zo heeft de RET, die net als Stedin met een vergrijzend personeelsbestand kampt, ook een bedrijfsschool. En begin dit jaar richtten maritieme bedrijven als Damen en Huisman in Schiedam het Maritiem Onderwijs en Innovatie Centrum op. ,,De vijver raakt leger.’’ Reden voor Stedin om het 16-jarigentraject te lanceren.

Hoewel er veel vraag is naar monteurs en elektriciens is, daalt de werkloosheid in de Rotterdamse regio nog nauwelijks. Bedrijfsscholen kunnen een oplossing zijn, zegt regio-econoom Rico Luman van ING, maar de groep die nu nog werkloos is, komt lastig aan de slag. ,,Die vindt geen aansluiting.’’

Quote

Als ze uitvallen gebeurt dat door gedrag. Denk aan te laat komen.

Peter Burgers, Stedin

Volgens Burgers blijft 90 procent van de leerlingen in dienst bij Stedin. ,,Als ze uitvallen gebeurt dat door gedrag. Denk aan te laat komen.’’ Stedin heeft veel mensen nodig vanwege de energietransitie, zegt hij. ,,We gaan van het gas af en moeten veel elektra aanleggen.’’

Lorsé wil nog verder doorleren, zegt hij. ,,Maar voor nu geef ik de verbouwing van m'n huis voorrang.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam