Volledig scherm
De Pauluskerk in Rotterdam. © AD/Sanne Donders

Steeds meer mensen in nood kloppen aan bij Pauluskerk

Het aantal Rotterdammers in nood dat aanklopt bij de Pauluskerk stijgt. De kerk vreest dat het nog drukker wordt door de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg en het armoedebeleid. 'Deze mensen krijgen een extra duw richting armoede'.

Quote

We zien de laatste maanden steeds meer nieuwe gezichten. Het zijn mensen die al langer op het randje van armoede leven en nu door de bodem zakken.

Steffart Buijs (woordvoerder Pauluskerk)

Wanhopig zoeken 'gewone Rotterdammers' hulp bij de Pauluskerk in het Rotterdamse centrum, omdat ze nergens anders meer terechtkunnen. 'Het zijn vooral zzp'ers, die door pech in het leven aan de grond zitten. Ze zijn hun baan kwijt, hun huis uitgezet, door een scheiding in de problemen gekomen,' vertelt Steffart Buijs, woordvoerder van de Pauluskerk.

'We zien de laatste maanden steeds meer nieuwe gezichten. Het zijn mensen die al langer op het randje van armoede leven en nu door de bodem zakken.'

Bezuinigingen
De kerk vreest dat het de komende maanden nog drukker wordt. 'De enorme bezuinigingen van 12 miljoen die het gemeentebestuur wil op het armoedebeleid zijn onbestaanbaar. Dit is een stad met 9 van de 20 armste wijken van Nederland. Met deze maatregelen geef je mensen een extra duw in de richting van de armoede.'

Vandaag buigt de Rotterdamse raad zich over de bezuinigingen op de bijzondere bijstand, de langdurigheidstoeslag waarbij mensen die lange tijd van een uitkering leven een extraatje krijgen en de afvalstoffenheffing. Hiervan wordt voortaan nog maar de helft kwijtgescholden.

Wethouder Maarten Struijvenberg (sociale zaken, Leefbaar Rotterdam) wil de 'financiële zelfstandigheid' van Rotterdammers vergroten. De 42 wijkteams krijgen elk 10.000 euro per jaar om te besteden aan de ergste noodgevallen in de buurt.

Opknappen
Buijs: 'Het college zegt 'zoek het zelf uit', maar dat kan deze kwetsbare groep niet. Dus moeten de kerken het opknappen. Wij krijgen geen cent van de gemeente om mensen te helpen. Zonder donateurs zouden we de deuren niet kunnen openhouden, terwijl deze mensen nergens terechtkunnen.'

Eerder sloeg de Pauluskerk alarm over illegalen, die op straat moeten leven. In de toekomst vreest de kerk ook de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, waardoor psychiatrische patiënten niet meer in de kliniek mogen wonen. Ze kunnen dan gaan dwalen.

Of hun bezoekers uit wanhoop ook bedelen, kan de Pauluskerk niet zeggen. Hennie van Schaik (Leefbaar Rotterdam), lid van de gebiedscommissie centrum, kent de verhalen over bedelaars bij de terrassen en ziet ze zelf vaker op straat. Enkele officiële instanties zeggen niet meer bedelaars aan te treffen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam