Volledig scherm
EuroPride komt mogelijk naar Rotterdam. © ANP

'Stel Rotterdam kandidaat voor Europees 'holebi-evenement''

Rotterdam moet zich kandidaat stellen voor het Europese holebi-evenement EuroPride in 2023.

Dat willen tien lhbt-organisaties (lesbisch, homo-, bi- en transseksueel). In een brief aan het stadsbestuur stellen zij dat het evenement kan 'bijdragen aan een lhbt-vriendelijk imago voor Rotterdam'. De organisatie achter het internationale evenement kiest elk jaar een gaypride in een Europese stad om neer te strijken. Nederland was nog maar een keer host van het grootste lhbt-evenement in West-Europa, in 2016 in Amsterdam.

Volgens voorzitter Eyasu Balcha van het Rotterdamse COC kan Rotterdam het evenement alleen binnenhalen met gemeentelijke steun. ,,Daar staat tegenover dat het, behalve veel publiciteit, enorm veel omzet genereert voor de horeca- en hotelbranche.'' De gemeente heeft nog geen officiële reactie gegeven op de oproep. De 2018-editie van de Euro Pride werd afgelopen zomer gehouden in het Zweedse Stockholm. Volgend jaar doet het festijn de Oostenrijkse Wenen aan.

Quote

Het evenement genereert behalve veel publici­teit, enorm veel omzet voor de horeca- en hotelbran­che

Eyasu Balcha

Rotterdam was tot nu toe één keer eerder host van een groot internationaal lhbt-evenement. In 2011 was de stad het decor van de Euro Games, de Europese variant van de wereldwijde Gay Games. Burgmeester Aboutaleb noemde het evenement destijds een mijlpaal in de homo-emancipatie. De oproep tot kandidaatstelling komt in de aanloop naar de Rotterdam Pride, dat komend weekeinde voor de vijfde keer wordt gehouden. Een internationale site riep dit lokale holebi-evenement afgelopen zomer uit tot 'niet te missen'.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam