Volledig scherm
Het stadhuis aan de Coolsingel © ANP

Stemming Eneco in Rotterdam gaat door

De gemeenteraad gaat vanavond toch stemmen over de verkoop van Eneco aandelen. Vlak voor het cruciale debat over de verkoop van de aandelen dook een kritisch rapport op dat de gemeenteraad nog niet eerder had gezien. 

Een groot deel van de oppositie vroeg om uitstel van het debat om de 20 pagina’s goed te kunnen lezen. Uitstel zou wethouder Adriaan Visser (D66) in een lastig parket brengen omdat alle 53 Eneco-gemeenten deze maand een besluit moeten nemen over verkoop. Hij suggereerde dat tegenstanders een vals spelletje spelen, samen met Eneco.

Geheime rapport

De coalitiepartijen, gesteund door de VVD, hielden de rijen gesloten en dwongen stemming af. Wel pas vanavond, zodat alle raadsleden het geheime rapport nogmaals kunnen inzien.

Volgens D66-fractievoorzitter Samuel Schampers zou uitstel van het debat zorgen voor grote onzekerheid. ,,53 gemeenten met Eneco-aandelen kijken nu naar Rotterdam, want wij hebben het voortouw genomen in deze discussie. Dan kunnen we het niet zomaar uitstellen.” Nida-fractievoorzitter Nourdin el Ouali reageerde zeer teleurgesteld. Hij sprak over de ‘wurggreep van de coalitie’. ,,De politie van de macht is weer eens sterker dan de politiek van het principe.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam