Volledig scherm
© AD

Steun college voor depot in Museumpark

VideoHet Rotterdamse stadsbestuur schaart zich achter de plannen van Museum Boijmans Van Beuningen voor de bouw van een collectiegebouw in het Museumpark.

Vanochtend maakt het college dat officieel bekend op het stadhuis bij monde van wethouders Ronald Schneider (bouwen, Leefbaar) en Adriaan Visser (cultuur, D66), en in bijzijn van directeur Sjarel Ex van Boijmans. Van de gemeente wordt een investering verlangd van 35 miljoen euro. Het resterende bedrag (15 miljoen) voor de bouw van het DePot van architect Winy Maas komt voor rekening van de Stichting Verre Bergen.

Met de bekrachtiging van een reeds eerder uitgesproken intentie slaat het stadsbestuur het negatieve advies in de wind, dat de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur vorige week gaf. ,,Het concept en de financiële exploitatie is onvoldoende uitgewerkt,'' stelde de adviesraad.

Het vermoeden bestaat dat het college aanvullende eisen zal stellen aan Boijmans. Bijvoorbeeld dat ook andere musea gebruik mogen maken van het openbare kunstpakhuis, dat naar verwachting in 2017 de deuren zal openen pal naast Boijmans. Het echec met het noodlijdende Wereldmuseum, zoals dat dinsdag in volle omvang naar buiten kwam, onderstreept volgens betrokkenen de noodzaak van een veilige en publieksvriendelijke ontsluiting van de kunstschatten, die grotendeels in bezit zijn van de gemeente.

Reclamefolder
De aankondiging is pikant, omdat Rotterdams grootste coalitiepartij Leefbaar tot dusver openlijk haar twijfels heeft uitgesproken over de financiële haalbaarheid en de risico's van het kunstdepot. ,,Tot op heden heeft het college ons slechts een door Boijmans opgestelde reclamefolder voorgeschoteld,'' zegt Leefbaar-raadslid Bart-Joost van Rij. ,,Ze zullen echt met wat beters moeten komen, willen wij 'ja' zeggen tegen het collectiegebouw.''

De gemeenteraad neemt naar verwachting nog voor het zomerreces een definitieve beslissing. Deze krant houdt dinsdagavond in het NN/DE Café een debat over de nieuwe beoogde stadsicoon.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam