Volledig scherm
© anp

Stichting koopt 100 huizen voor vluchtelingen Rotterdam

UpdateStichting De Verre Bergen gaat zich buigen over de huisvesting, integratie en het onderwijs voor vluchtelingen uit Syrië in Rotterdam. Dat heeft wethouder Ronald Schneider (Leefbaar, integratie) bekendgemaakt in een brief aan de raad.

Quote

Onze stichting houdt zich bezig met grote maatschap­pe­lij­ke problemen. Dan is het logisch dat we ons ook hiermee bezig houden.

Roelof Prins, Verre Bergen

Daarnaast start de Verre Bergen een onderzoek om na te gaan hoe de integratie van de nieuwkomers verloopt in het onderwijs, cultuur en of zij snel een baan vinden. De Verre Bergen heeft de afgelopen maanden, verspreid over de stad, 100 woningen aangekocht die langer dan een half jaar te koop staan. Hier kunnen de statushouders gaan wonen.

Het programma genaamd Stichting Nieuw Thuis Rotterdam, wil uiteindelijk 200 gezinnen gaan huisvesten. Het programma van de Verre Bergen gaat dit voorjaar van start. ,,Onze stichting houdt zich bezig met grote maatschappelijke problemen'', zegt directeur Roelof Prins van de Verre Bergen. ,,Dan is het logisch dat we ons ook hiermee bezig houden.''

Zoektocht op Funda

In geen enkele andere Nederlandse stad is een dergelijk groot initiatief opgezet voor de integratie en huisvesting van statushouders. De stichting heeft de woningen gevonden door een zoektocht op Funda. Daarbij werd gekeken of de panden zich niet bevonden in wijken waar de Rotterdamwet van kracht is en die al langere tijd te koop stonden. 

Wethouder Schneider stelt in een reactie 'waardering te hebben voor de manier waarop Stichting Verre Bergen invulling geeft aan hun huisvestings -en integratieprogramma voor statushouders'.

,,Het gaat er van uit dat de statushouders vanaf dag één intensief en persoonlijk worden begeleid om snel te integreren in de Rotterdamse samenleving'', meldt hij. ,,Dat sluit goed aan bij de ambities van het college op het gebied van integratie, taal en maatschappelijke begeleiding waarbij een grote verantwoordelijkheid en inzet bij de statushouders zelf wordt gelegd.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam