Volledig scherm
Het ontwerp van het collectiegebouw van Boijmans van Beuningen. © MVRDV

Stichting wil meer investeren in Museumdepot Boijmans

Stichting De Verre Bergen is bereid om 5 miljoen euro extra uit te trekken voor de bouw van het Collectiegebouw in het Rotterdamse Museumpark. Die bijdrage komt bovenop de 15 miljoen die de filantropische organisatie eerder heeft toegezegd.

Quote

Het gebrek aan samenwer­king is niet productief

Wethouder Visser
Volledig scherm
Wethouder Adriaan Visser (cultuur, D66) stelt voor een externe begeleider aan te stellen die de verschillende partijen bijeen moet brengen © Gemeente Rotterdam

Dat staat in een brief die wethouder Adriaan Visser (cultuur, D66) vandaag naar de Rotterdamse gemeenteraad heeft gestuurd. Tegen de bouw van DePot is veel verzet gerezen, onder meer van omwonenden en aanpalende instellingen als het Erasmus MC en de Kunsthal. 'Het gebrek aan samenwerking is niet productief en komt de ontwikkeling van de instellingen, het gebied én de stad op cultureel vlak niet ten goede,' erkent Visser.

Om de plooien glad te strijken, stelt Visser voor een externe begeleider aan te stellen die de verschillende partijen bijeen moet brengen, zodat de bouw van het kunstpakhuis van Museum Boijmans Van Beuningen alsnog van start kan gaan.

Bezwaren
Ook lijkt het college met het gewijzigde voorstel grotendeels tegemoet te komen aan de bezwaren van Rotterdams grootste coalitiepartij Leefbaar. Die partij wees de afgelopen maanden meer dan eens op de financiële onzekerheid in de exploitatie.

Stichting De Verre Bergen zou bereid zijn de financiering van het gebouw op zich te nemen met als tegenprestatie een langdurige huurovereenkomst met de gemeente. Die zou het gebouw vervolgens weer doorverhuren aan Museum Boijmans Van Beuningen. De partijen zijn nog in overleg, meldt Visser in zijn brief.

Woensdag bespreekt de raad het nieuwe voorstel in de commissie, hoewel een aantal partijen om uitstel heeft gevraagd gelet op de wijzigingen die Visser nu voorstelt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam