Stille tocht brengt honderden mensen samen

VIDEOHonderden mensen lopen momenteel door het centrum van Rotterdam voor de stille tocht tegen geweld tegen vrouwen.  De tocht begon om 19.00 uur op het plein aan de Werkhoefstraat en eindigt om 20.30 uur voor het Stadhuis. Daar overhandigen initiatiefnemers van de demonstratie een verklaring aan burgemeester Aboutaleb. 

Aanleiding voor de stille tocht is de recente gewelddadige dood van drie Rotterdamse vrouwen: Humeyra Ergincanli, Sarah Papenheim en Bianca van Es. Zij werden allemaal afgelopen maand vermoord. ,,Drie heel verschillende, trieste verhalen, die met elkaar gemeen hebben dat ze zich in de relationele sfeer afspeelden”, zegt Marianne Vorthoren, directeur van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) en een van de initiatiefnemers.

,,We willen Rotterdammers in de gelegenheid stellen nabestaanden een hart onder de riem steken én een protest laten horen tegen geweld tegen vrouwen in het algemeen. Want dit komt veel vaker voor in onze stad, zij het niet altijd met dodelijke afloop.”

White ribbon

Tijdens de tocht worden witte linten uitgedeeld. De ‘white ribbon’ is internationaal het symbool tegen geweld tegen vrouwen. Deelnemers mogen spandoeken zonder stokken meenemen, maar geen fakkels, vanwege de veiligheid. 

Volledig scherm
De stoet loopt door het centrum van Rotterdam © AD

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6756 stemmen