Stille tocht voor omgebrachte Diya (8)
met witte bloemen en lampionnen

UPDATE & VIDEOZo’n driehonderd mensen hebben vanavond  in Rotterdam-Hoogvliet meegelopen in de stille tocht voor Diya (8).  Het meisje werd twee weken geleden ernstig gewond bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam door haar vader achtergelaten. Een spoedoperatie mocht niet meer baten. Diya overleed in het ziekenhuis.  

De stille tocht vertrok bij de Zalmplaatschool waar Diya op school zat. Daar werden witte rozen en witte gerbera's uitgedeeld.  Op het schoolplein werden enkele korte toespraken gehouden. Ook werd er muziek gedraaid. De wandeling van zo'n kleine twee kilometer eindigde  bij het huis van Diya's vader waar de kinderen en hun ouders de bloemen in de voortuin legden. Daar waren de afgelopen dagen ook al knuffels neergelegd. 

Volledig scherm
Bij de woning van Diya waren afgelopen dagen al knuffels neergelegd. © AD
Volledig scherm
Bij de school hangt een foto van het doodgestoken meisje. © AD

Usha Kisoor-Sewnath is één van de initiatiefnemers  van de stille tocht. Ze kwam op het idee voor de herdenkingswandeling toen ze het verhaal hoorde van een vriendinnetje van Diya. ,,Dat meisje werd regelmatig  op school gepest en Diya nam het altijd voor haar op‘’, vertelt Usha. ,,Dat heeft me geïnspireerd. Het meisje was thuis niet te troosten. Met deze stille tocht is dat wel gelukt.‘’ Usha is dik tevreden met de opkomst. ,,Ik ben trots op Hoogvliet‘’, straalde ze terwijl de deelnemers aan de stille tocht bloemen bij Diya's huis legden. ,,Ik ben trots op de gemeensschap.‘’ 

Verdenking

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt dat Diya's vader, die gescheiden van haar moeder leefde, voor nog eens negentig dagen in voorarrest blijft. De man wordt er  officieel van verdacht zijn dochter te hebben omgebracht. ,,Maar er hangt nog veel mist rond  wat er nou precies is gebeurd‘’, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. 

 Buren van de vader zeggen zich niet voor te kunnen stellen dat hij zijn dochter iets heeft aangedaan. ,,Hij was idolaat van zijn dochter‘’, zegt een buurman. ,,En nooit hebben we signalen gekregen dat er iets loos was. Hij woont hier al zo'n tien jaar en eigenlijk was Diya altijd bij hem. Soms zagen we dat haar moeder haar kwam ophalen.‘’ 

,,Laten we die man alsjeblieft niet op voorhand al veroordelen‘’, reageert een buurtvrouw. ,,Het moet nog duidelijk worden wat er precies is gepasseerd. ,,Wij kunnen daar voorlopig alleen nog maar naaar gissen.‘’  

Diya’s vader meldde zich op de avond van 15 maart in het ziekenhuis. Hij zei dat zijn dochter op een bepaalde plaats in het gebouw lag. Agenten waren toen in het ziekenhuis al bezig met een uitgebreid onderzoek, nadat het crisisteam van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond alarm had geslagen. De vader was die dag al eerder met zijn dochtertje in het ziekenhuis geweest, maar was toen weggegaan. Diya is door messteken om het leven gekomen.   

Volledig scherm
De kinderen liepen de stille tocht met witte bloemen en witte lampionnen. © Jan de Groen

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

 1. Zondag is de finale van Pow! Wow! maar vandaag al veel toeloop in Afrikaanderwijk
  PREMIUM

  Zondag is de finale van Pow! Wow! maar vandaag al veel toeloop in Afrikaan­der­wijk

  Dat de Rotterdamse Nina Valkhoff nog niet klaar is met haar muurschildering op de De La Reystraat maakt Christel en Ramco Klapwijk niet uit. Het stel is vanuit Hellevoetsluis naar de Rotterdamse Afrikaanderwijk komen fietsen deze zaterdag omdat ze hopen nog wat kunstenaars aan het werk te kunnen zien. Ze hebben geluk want op veel plekken waar deze week een begin is gemaakt met een flinke mural wordt nog volop gewerkt door artiesten op een hoogwerker.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

 • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (46%)
 • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (34%)
 • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
3657 stemmen