Volledig scherm
President Tobias de Lange ( R ) en Commissaris Sociëteit Matthijs van Eijck voor de sociëteit van het Rotterdamse studentencorps. Voorlopig klinkt hier geen luide muziek, de vergunning is in gevaar door klachten. © Frank de Roo

Stilte bij studentencorps na klachten

Er wordt voorlopig niet gedanst bij het Rotterdamsch Studenten Corps. Vereniging RSC/RVSC moet eerst verbouwen om geluidsoverlast tegen te gaan.

Quote

Verdere overlast­mel­din­gen brengen onze vergunning direct in gevaar

Tobias de Lange

,,Wij staan op scherp bij de gemeente en verdere overtredingen en overlastmeldingen brengen onze exploitatievergunning direct in gevaar”, schrijft president Tobias de Lange aan zijn 1500 leden. Hij waarschuwt: wees zachtjes. Omwonenden hebben geklaagd over herrie bij de studentenvereniging in Kralingen en milieudienst DCMR dreigt met sancties.

DMCR heeft meetapparatuur in de straat opgehangen om het geluidsniveau te meten. Wil het corps binnen de lijntjes blijven, dan moet het panelen voor de ramen plaatsen en de muziekinstallaties begrenzen. Luide feestjes mogen niet meer, zelfs niet in de eigen discotheek Bikini en in de feestzalen Lekkûr en de Kleine Zaal. ,,We draaien alleen nog achtergrondmuziek, net te zacht om op te dansen”, aldus De Lange, die aan zijn leden schrijft ‘hun frustratie te delen’. ,,Balen, maar avonden kunnen ook leuk zijn zonder muziek. Dan hangt hier meer een cafésfeer.”

De president van het corps betreurt de klachten, maar kan deze verklaren. ,,Onze vereniging heeft 1500 leden en staat in een woonwijk. Het gaat goed met RSC/RVSC, alle zaal- en feestavonden worden druk bezocht. Meer drukte betekent meer geluid en dus meer overlast.”

Verbouwing

Het bestuur van het corps is gebrand op een goede relatie met de buren – ‘één van ons staat elke avond buiten om leden tot stilte te manen’- maar tegen een ‘pand dat geluid lekt’ valt niet op te fluisteren. Om de sociëteit geluidsdicht te maken staat een grondige verbouwing gepland. De bouwvakkers beginnen zo snel mogelijk, want eind augustus moet het volume omhoog kunnen. De Eurekaweek is hét moment om aankomend eerstejaars te verleiden met feestjes. De Lange hoopt dat dit lukt. ,,We moeten de vergunning eerst aanvragen en het is bijna bouwvak. We doen er alles aan om in elk geval een paar zalen geschikt te maken voor feestjes, zónder overlast te veroorzaken.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam