Volledig scherm
© Jan de Groen

Stoelendans op komst in de Rotterdamse zorg

Rotterdam wacht een nieuwe stoelendans in het welzijnswerk en de zorg aan onder anderen ouderen en gehandicapten in de stad.

De tienduizenden Rotterdammers die zorg krijgen, moeten hier zo min mogelijk van merken. ,,Mensen die nu in de wijk werken, kennen elkaar, hebben elk 06-nummer dat ze nodig hebben. Die kennis willen we niet verliezen'', zegt wethouder Hugo de Jonge (zorg, CDA).

Bij het afsluiten van nieuwe contracten voor de komende drie jaar is het doel dat zoveel mogelijk personeel overgaat naar de nieuwe organisatie waarmee de gemeente in zee gaat.

Dat is vastgelegd in cao's of in de contracten die worden afgesloten. ,,Als mensen hun werk goed doen, dan hebben ze kennis van het gebied, dan wil je ze daar houden.''

Toch zitten nog tientallen medewerkers in onzekerheid, bijvoorbeeld bij de wijkteams die de zorg dichtbij de Rotterdammers organiseren. Dit omdat de gemeente voor de komende jaren geen contract meer afsluit met de instelling waarvoor zij momenteel werken. Maar bijvoorbeeld jongerenwerkers en de Huizen van de Wijk in sommige delen van de stad zullen een nieuwe baas krijgen.

Voor in totaal 400 miljoen euro per jaar sluit Rotterdam per 1 januari nieuwe contracten af voor de zorg, welzijn en jeugdhulp voor de periode 2018/2021. De aanbesteding, waarbij volgens strakke regels iedereen zich kan aanbieden voor dit werk, was een enorme klus voor de gemeente, waarbij de instellingen niet konden concurreren op prijs.

Kort geding

De enorme klus is volgens De Jonge 'netjes' gelopen. Maar instellingen kunnen nog bezwaar maken. Eerder was er bijvoorbeeld een kort geding over het leerlingenvervoer. De wethouder had liever een andere weg bewandeld om contracten af te sluiten. De Jonge is een tegenstander van het openbaar Europees aanbesteden van zorg, waarmee zo'n honderd ambtenaren lange tijd zoet zijn geweest. ,,Ook de instellingen moeten hier veel tijd insteken. Tijd die je niet in de zorg zelf kunt steken. Liever trek ik samen op met organisaties in de stad, waarvan ik weet dat ze goed werk doen.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam