Stokoud filmpje: puinruimers vinden schatten in Rotterdam (maar gingen er soms met de buit vandoor)

VIDEOSchatgraven in Rotterdam. Je verwacht het niet, maar toch gebeurde het. In 1941, een jaar na het bombardement dat van het centrum een rokende puinhoop maakte. En dankzij de Barendrechtse filmmaker Bas Romeijn kunnen we nu naar bewegende beelden kijken van amateur-archeologen, die tussen de brokstukken van een ooit bloedmooie, middeleeuwse stad bijzondere vondsten deden. Maar helaas waren er ook onverlaten die er met de buit vandoor gingen.

 1. Spectaculair: zo zagen de eerste luchtfoto’s van Rotterdam er in 1924 uit
  Play
  PREMIUM
  video

  Spectacu­lair: zo zagen de eerste luchtfoto’s van Rotterdam er in 1924 uit

  Het is ‘Rotterdam van boven’ avant la lettre. Waar tegenwoordig vernuftige drones door het zwerk scheren om luchtopnames van stad en land te maken, moest er een kleine eeuw geleden een heuse kist van de KLM de lucht in om ons een helikopterblik op Rotterdam te gunnen. De Barendrechtse filmmaker Bas Romeijn tikte zo’n bijzondere fotoserie uit 1924 op de kop en monteerde de beelden tot een lopend geheel.
 2. Bevrijdingsvideo: Hollandse jongens jagen Duitsers de stuipen op het lijf met ‘zelfbouwtank’
  Play
  PREMIUM
  video

  Bevrij­dings­vi­deo: Hollandse jongens jagen Duitsers de stuipen op het lijf met ‘zelf­bouwtank’

  Komt dat zien! Het is Oranje Boven geblazen, de nationale driekleur hangt fier in de Rotterdamse straten en de Binnenlandse Strijdkrachten nemen het heft in handen. Op 5 mei 1945, wachtend op het moment dat de Canadese troepen in West-Nederland de macht kunnen overnemen. Op de Beukelsweg worden de montere kerels de dagen erop gefilmd, inclusief hun zelf geknutseld, rijdend materieel. ,,Dat kon wel een stootje hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam