Volledig scherm
© ANP

Storm verwacht in de regio: 'Het kan heftig worden'

Na een warm begin van de week, maakt de regio zich op voor een stormachtige dag. Inmiddels geldt in het westen des lands code oranje. ,,Het kan heftig worden'', zegt Ben Lankamp van Weerplaza.

De grijze lucht doet onheilspellend aan. Aan het begin van de middag kan de hemel openbreken. In het westen van het land, in de regio Rijnmond, wordt vanmiddag veel regenval verwacht. Het zal tussen 13.00 en 14.00 uur gaan regenen. Er wordt geen heftig onweer verwacht in dit deel van het land: dat komt omdat het hier al redelijk is afgekoeld, in tegenstelling tot het oosten des lands. Daar wordt stevig onweer verwacht.

Afbrekende takken

In de avond gaat het erg hard waaien, vanwege een lagedrukgebied dat van zuid naar noord over het land trekt. ,,De droogte heeft de natuur in een kwetsbare staat gebracht. Vooral de bomen zijn erg droog en er kunnen takken afbreken.'' 

Aan de kust kan de wind toenemen tot windkracht 8, met windstoten tot 80 kilometer per uur. Op de Waddeneilanden wordt de heftigste wind verwacht, vertelt Lankamp. ,,Ik hoop dat ze daar stormlijnen bij zich hebben op de camping.''

Ook de gemeente Rotterdam neemt maatregelen om wateroverlast te voorkomen. Zo worden losse bladeren zoveel mogelijk opgeruimd om verstopping van het riool te voorkomen. 

Twee weken geleden teisterde noodweer het hart van Rotterdam. Een harde windvlaag liet toen een boom knappen die bovenop een auto terechtkwam. Een inzittende overleed ter plekke. Lankamp verwacht niet dat het vandaag opnieuw zo heftig zal worden.

Acuut gevaar

Mensen wordt opgeroepen niet zomaar 112 te bellen, maar dat alleen te doen als er echt acuut gevaar is. Bijvoorbeeld als er instortingsgevaar is, de dakpannen of gevelplaten loslaten of wanneer een een boom over de openbare weg dreigt te vallen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam