Volledig scherm
Inspectie leefomgeving nam eerder proefmonsters af op het terrein van Eurogrit. © VICTOR VAN BREUKELEN

Straalbedrijf sleept Eurogrit voor rechter

Het straalbedrijf Muehlhan sleept Eurogrit uit Dordrecht voor de rechter vanwege de levering van straalgrit dat met kankerverwekkend asbest is vervuild.

De Nederlandse tak van de multinational zit in Vlaardingen en werkt voor de scheepswerven van Damen en maritiem dienstverlener Huisman. Directeur Guy Tanguy van Muelhan bevestigt dat zijn bedrijf een schadevergoeding eist, maar wil voorafgaand aan het kort geding morgen geen mededelingen doen over de hoogte daarvan.

Quote

Zaak is van belang voor toekomsti­ge schade­claims

De rechtszaak is van belang voor toekomstige schadeclaims tegen Eurogrit. Aan zeker 140 bedrijven in Nederland en België is straalgrit met asbest geleverd.

Het middel is gebruikt door schilders, aannemers en scheepsbouwers voor het verwijderen van roest en vuil van stalen oppervlakken als bruggen en scheepsrompen. De kosten voor de stillegging van werk, onderzoeken en de opruimwerkzaamheden kunnen volgens brancheorganisatie OnderhoudNL oplopen tot 200 miljoen euro.

Tweede rechtszaak

Dit kort geding is de tweede rechtszaak tegen Eurogrit. Eerder deze maand eiste de failliete scheepswerf CMS 605.000 euro. De rechter wees die claim af, omdat de Friese werf praktisch al bankroet was voordat bekend werd dat Eurogrit vervuild grit had geleverd.

Eurogrit bracht begin oktober naar buiten dat er asbest was gevonden in straalgrit. Onderzoek naar de herkomst van de vervuiling loopt nog. Vermoedelijk komt het asbest uit Oekraïne. Eurogrit heeft uit dat land smeltslakken uit kolencentrales geïmporteerd. In de fabriek in Dordrecht is daarvan straalgrit gemaakt.

In eerste instantie waren alle leveranties vanaf juli 2017 verdacht. Inmiddels wordt rekening gehouden met asbestvervuiling sinds mei 2015.

Laagste risicoklasse

Net als de herkomst zijn de gevolgen voor het personeel nog in onderzoek. De asbestvervuiling is ondertussen wel gekwalificeerd in de laagste risicoklasse, waardoor bedrijven het besmette grit onder strikte voorwaarden zelf mogen opruimen. Voordat dit besluit was genomen, lag het werk bij bedrijven als Muehlhan weken stil.

Omdat asbestkanker zich pas na jaren kan openbaren, is bedrijven aangeraden het personeel te inventariseren dat de afgelopen jaren met Eurogrit heeft gewerkt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam