Volledig scherm
Het strand van de Maasvlakte is bezaaid met zwarte plastic korrels. © Bart Koppe

Strand Maasvlakte en Hoek van Holland bezaaid met zwarte plastic korrels

Het strand van de Maasvlakte is bezaaid met zwarte plastic korrels. Strandjutter Bart Koppe trof een kilometerslang spoor aan. Ook andere stranden in Zuid-Holland kleurden zwart door de ‘steentjes’.

Koppe keek vreemd op toen hij zaterdag de duinen van het strand bij de Maasvlakte afkwam. Het hele strand lag bezaaid met kleine zwarte ‘steentjes’. Toen hij dichterbij kwam, bleken het plastic korrels. De rondjes zijn zo’n vijf millimeter lang en drie breed. Een groot gedeelte van het plastic was volgens hem al omgewoeld door een bulldozer. ,,Toch had ik na twee uur rapen al meer dan vier kilo verzameld’’, zegt Koppe. ,,Helaas zag ik na twee uur ruimen nog steeds geen verschil.”

De korrels doken niet alleen op de Maasvlakte op. Ook in Scheveningen, ’s Gravenzande, Hoek van Holland en Zandvoort zijn ze door strandgangers gezien. Waar de korrels vandaan komen, is vooralsnog een raadsel. ,,Omdat het een regionaal probleem is, gaan we dat uitzoeken in samenwerking met Rijkswaterstaat’’, zegt Brigitte Moratis, woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Riool

Koppe heeft wel een idee waar ze vandaan komen. Volgens hem zijn het ‘bio-beads’, die worden gebruikt in sommige rioolwaterzuiveringsinstallaties. ,,Die worden soms per ongeluk in de zee geloosd.”

Daarnaast wordt er gespeculeerd dat de korrels op de stranden afkomstig zijn uit containers die in januari tijdens een hevige storm van het vrachtschip MSC Zoe in zee zijn gestort bij de Waddeneilanden. Volgens Michel de Vos, woordvoerder van Rijkswaterstaat, is dat echter niet het geval. ,,Gezien de stroming op zee in combinatie met de windrichting is dit niet mogelijk.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De gemeente Rotterdam heeft een monster van de korrels laten onderzoeken. Daaruit blijkt dat het gaat om korrels van gerecycled plastic. Dat zogenoemde granulaat wordt onder meer gebruikt als grondstof voor spuitgietmachines. 

Hoewel de korrels niet giftig zijn volgens Moratis, laat de gemeente ze morgen toch opruimen. ,,We weten niet precies hoe dieren reageren op de bolletjes. Mogelijk eten vissen ze op.” Hoe het opruimen van het strand eruit gaat zien, is nog de vraag. De zeven ‘beach cleaners’ die normaal gesproken worden ingezet op het strand, zijn te grof voor de kleine korrels. ,,We zoeken nog een methode met een kleinere zeef.”

Schadelijk

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag zijn de korrels in deze mate niet schadelijk voor dieren. ,,Honden vinden het niet interessant en vogels kunnen het oppikken om een nest te bouwen vanwege het broedseizoen’’, stelt de woordvoerder.

Als het ‘onschuldige korrels’ zijn, zonder scherpe randjes of een chemische stof, zullen vogels de balletjes uitbraken, verduidelijkt André de Baerdemaeker van Vogelklas Karel Schot. ,,Dan zien we ze terug in het braaksel van bijvoorbeeld een meeuw’’, aldus de vogeldeskundige.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam