Ook de Stadscamping in Rotterdam wordt gesloten vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
Ook de Stadscamping in Rotterdam wordt gesloten vanwege het coronavirus. © Pim Ras Fotografie

Streep door start campingseizoen: pas na 6 april duidelijkheid

Alle campings en vakantieparken in de regio Rotterdam worden per direct gesloten. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb als voorzitter van de Veiligheidsregio besloten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel geldt in ieder geval tot 6 april. 

Het is volgens de burgemeester onverantwoord om nu naar de campings of recreatieparken te gaan. ‘Mijn oproep is: blijf thuis. Alleen samen kunnen we de verdere verspreiding van het virus voorkomen’, schrijft hij. 

Om die reden worden sanitaire voorzieningen in recreatiegebieden gesloten. Daar zou het lastig zijn de 1,5 meter afstand aan te houden. Ook is de verhuur van campingplaatsen en andere vormen van nachtverblijf voor nu niet toegestaan.

Verblijf voor seizoenarbeiders blijft wel mogelijk, net als het verblijf op vaste plekken en permanente bewoning. Toch worden de mensen die een vaste plek op een camping huren, gevraagd thuis te blijven. 

Directielid Tim Slager van Molecaten, dat vier vakantieparken heeft in Rockanje en Oostvoorne, begrijpt de maatregel die de Veiligheidsregio heeft genomen. ,,We hebben afgelopen week al de beslissing genomen onze sanitairgebouwen dicht te doen omdat ze een bron van besmetting zijn.’’

Kampeergasten zijn er volgens hem nog niet, ‘omdat mensen wel iets anders aan hun hoofd hebben’. ,,Iedereen is bezig met corona.’’ Seizoenplaatshouders kregen vorig weekend de mogelijkheid hun plek op te bouwen en mogen dat ook dit weekend doen, maar Slager verwacht niet dat ze blijven. ,,Want je hebt geen toilet en er zijn geen andere faciliteiten.’’

Verbieden

De vaste bewoners en stacaravanbewoners, met name op het vakantiepark Kruininger Gors in Oostvoorne, zijn een ander verhaal, zegt het directielid. ,,Wij zijn eigenaar van het park, maar niet van hun kampeermiddel. ,,Moeten wij verbieden dat ze daar naar toe gaan? Geldt dat dan ook voor mensen met een tweede huis of met een volkstuin? Mogen ze daar ook niet naar toe?’’’

Burgemeester Peter de Jong van de gemeente Westvoorne heeft vandaag contact gehad met de leiding van Molecaten, mede omdat er vorig weekend zo veel mensen op het Kruininger Gors aanwezig waren. Hij heeft er bij Molecaten en andere parkeigenaren op aangedrongen maximaal 25 procent van de vaste standplaatsen in gebruik te laten hebben. De eigenaren moeten maandag met een plan van aanpak komen. ,,Als dat niet gebeurt, volgen aanvullende maatregelen‘’, zegt De Jongs woordvoerster. 

Slager van Molecaten zegt de burgemeester te hebben verzekerd dat er dit weekend maar weinig mensen zullen zijn. ,,Wij hebben tegen de honderd procent vraaguitval. Mensen zeggen massaal hun vakantie af. Mensen die alleen nog iets bij ons willen huren, zijn bijvoorbeeld personen die snel onderdak nodig hebben omdat ze net gescheiden zijn.’’

De Brielse burgemeester Gregor Rensen is blij met het besluit van de Veiligheidsregio dat overigens ook voor jachthavens geldt en zegt de noodzaak ervan volledig te onderschrijven. Hij noemt het ‘heel vervelend’ voor de recreatie-ondernemers in zijn gemeente, ‘maar om de verspreiding van het virus tegen te gaan is deze maatregel noodzakelijk'. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam