Volledig scherm
Het idee van vier meiden is om op zee een grote bal te plaatsen met aan de binnenkant ringen van koperdraad. © MM

Stroom opwekken met golven? Deze meiden weten hoe

Veel wetenschappers studeren op de vraag hoe je stroom kan opwekken met golfslag op zee en nu hebben leerlingen van de middelbare school Melanchton in Bergschenhoek een prijswinnende methode bedacht. Kennisinstituut MARIN test een prototype van hun Green E-ball.

Het idee van vier meiden van 15 en 16 jaar oud is om op zee een grote bal te plaatsen met aan de binnenkant ringen van koperdraad. Binnenin zit een kleinere bal met magnetische strips die door golfbeweging heen en weer beweegt in de bal met koperdraad. Hierdoor ontstaat spanning en dus elektrische energie. De ballen komen te liggen rondom windmolenparken en boorplatformen, zodat ze gebruik maken van de bestaande elektriciteitskabels.

Gesimuleerde zee

De Green E-ball was een jaar lang te zien in het Maritiem Museum in Rotterdam tussen andere innovaties. Bezoekers konden stemmen. De Green E-ball is nu uitgeroepen tot het beste idee voor duurzame energie op zee in 2017. Winnaars Ilse, Meike, Laura en Nikki van het Melanchton Bergschenhoek brengen binnenkort een bezoek aan maritiem kennisinstituut MARIN waar een prototype van hun ontwerp getest wordt in een gesimuleerde zee.

Ondertussen begint een nieuwe wedstrijd in het museum met acht nieuwe innovatie ideeën voor de toekomst van energiewinning op zee. Een jaar lang kunnen bezoekers stemmen op hun favoriet van 2018.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (69%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
22748 stemmen