Volledig scherm
Een meeuw zit op een straatlantaarn. © Archieffoto Robin Utrecht/ANP

Stroom van Rotterdamse straatlantaarns voortaan groen én in de buurt opgewekt

Een groot deel van de stroom van straatlantaarns en gemeentelijke kantoren in Rotterdam komt voortaan van windmolens en zonneparken in de directe omgeving van de stad. Dat staat in het nieuwe contract tussen de gemeente en de energieleveranciers Eneco en Greenchoice.

De gemeente Rotterdam nam al groene stroom af, maar  het is nu voor het eerst dat ze een contract heeft afgesloten waarin is afgesproken dat alle energie uit de buurt komt en zelfs voor de helft lokaal is opgewekt. Greenchoice heeft veel windmolens in het Rotterdamse havengebied staan. Ook liggen op daken van gemeentelijke gebouwen zonnepanelen. 

Tien jaar

Het contract dat de gemeente Rotterdam vandaag heeft afgesloten met Eneco en Greenchoice heeft een looptijd van tien jaar. Het gaat per 1 januari 2020 in.

Volgens wethouder Arno Bonte (Energietransitie, GroenLinks) geeft het nieuwe energiecontract een impuls aan de overgang in Rotterdam naar schone energie. Hij zette samen wethouder Arjen van Gils (financiën en organisatie, D66) z’n handtekening onder het contract. ,,Dit brengt ons streven om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen weer een stapje dichterbij’’, zegt Bonte.

Behalve voor gemeentelijke gebouwen en openbare verlichting heeft de gemeente ook veel stroom nodig voor de rioolgemalen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam