Studente ontwikkelt LSD-drank voor beter leven

Innovatief is het wel: een drankje op basis van de psychedelische drugs LSD. Yvette de Wit is er razendenthousiast over. Het enige probleem: het is illegaal.

Quote

Ik wil het gebruik van LSD mainstream maken en de wetgeving veranderen

Yvette de Wit

De Wit (24) studeert advertising op de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Vrijdag studeert ze af op Limitless, de merknaam van haar drankje. Kleine doseringen LSD hebben een positief effect, ontdekte De Wit, die ADHD heeft. ,,Ik werd er creatiever van en socialer en energieker.” En ze is niet alleen: in de Verenigde Staten is een hele beweging die microdoseringen van LSD propageert.

Ze heeft het zelf vier weken gebruikt, net als de groep van vijf mensen waarop ze haar drankje heeft getest. ,,Ik wil het gebruik van LSD op deze manier mainstream maken en de wetgeving veranderen. De wet is gebaseerd op meningen en niet op feiten. Natuurlijk heb je mensen die een bad trip meemaken, maar dat is altijd bij een volle dosis, bij microdoseringen gebeurt dat niet.”

Nadat ze met Ritalin en Concerta, medicijnen die ze gebruikte om haar ADHD te beheersen, was gestopt, zocht ze naar manieren om zich beter te voelen. De Wit ging sporten en gezonder eten. ,,Ik gebruik ook wel recreatieve drugs. Ik merkte dat ik me een dag of twee nadat ik MDMA had genomen goed voelde. Toen ben ik gaan googelen en kwam ik uit bij microdoseringen.”

Mindblowing

Quote

Uit hersens­cans blijken de positieve effecten: functies verbeteren en het is niet verslavend

Yvette de Wit

De groep van vijf mensen op wie ze Limitless testte, dachten te gaan trippen. ,,Ze verwachtten een mindblowing effect. Maar dat bleef uit, na een tijdje merkten ze dat ze creatiever werden, dat ze meer verbanden legden, dat ze energieker waren, gemotiveerder, empathischer en socialer. Degene die – zonder dat hij het wist – gewoon water kreeg, was juist teleurgesteld dat hij niks merkte.”

De Wit erkent dat de groep te klein is om de werking te bewijzen. ,,Maar er is ook echt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Uit hersenscans blijken de positieve effecten: functies verbeteren en het is niet verslavend. En er is niet gebleken dat LSD schadelijk is. Tenzij je al een psychose hebt: LSD gebruik kan dat versterken.”

Zelf is ze inmiddels gestopt met Limitless. ,,Mijn LSD is op en ik vind het wel een heel gedoe om met een dealer af te spreken voor een nieuwe voorraad. Het voelt alsof je fout bezig bent, drugshandel zit toch in het criminele circuit. Voor de ontwikkeling van mijn drankje heb ik heel veel in één keer gekocht om het contact te kunnen beperken. Die drugs heb ik allemaal laten testen voordat ik ze gebruikte.”

Doel

Haar doel is uiteindelijk niet om een productielijn op te zetten, maar om de discussie open te breken. ,,Heel veel jongeren gebruiken drugs. Ouderen doen net alsof het niet bestaat. Waarom doen we daar zo moeilijk over? Als Limitless te krijgen was in een normale winkel, zou ik het zeker kopen.”

Het Trimbos Instituut raadt af om zelf te experimenteren met LSD omdat de dosis moeilijk te bepalen is. Bovendien zou LSD ook in kleinere doses psychoses kunnen veroorzaken.

Volledig scherm
Yvette de Wit ontwikkelt LSD-drank voor beter leven. © Frank de Roo

In samenwerking met indebuurt Rotterdam