Volledig scherm
PREMIUM
Laurence Bixner, Quinten Muller en Stijn Houben dachten lang na over de kleur van Zwarte Piet, ook in café Stobbe in Kralingen. © Frank de Roo

Studenten hakken knoop over Zwarte Piet door

Intocht RotterdamHet besluit om Zwarte Piet in Rotterdam te schrappen komt niet van de burgemeester of topambtenaren, maar van drie studenten. 

Quote

We krijgen nu een golf kritiek over ons heen, daar had Aboutaleb ons al voor gewaar­schuwd

Stijn Houben

Ze noemen elkaar Bix, Prees en Houb. Ze zijn pas 22, 24 en 21 jaar oud, studeren bedrijfseconomie, business administration management en international business administration. Dit zijn de mannen die dé decemberknoop doorhakten in Rotterdam, na lang beraad op hun sociëteit en in het Kralingse café Stobbe.

Stijn Houben, Quinten Muller en Laurence Bixner zijn pioniers. In alle 66 jaren dat het Rotterdamsch Studenten Corps de officiële intocht van Sinterklaas organiseert, heeft geen van hun voorgangers zich aan dit dossier gewaagd. Bixner: ,,Ze dachten hier wel over na, hoorde ik van huisgenoten. Maar tot nu toe werd gedacht dat het goed was.”

Houben: ,,Als iemand tijdens de intocht riep dat Zwarte Piet niet kon, was daar altijd wel de Feyenoord-vader die vond dat we het feest van zijn dochter met rust moesten laten. De discussie léék mee te vallen in Rotterdam. ” Muller: ,,Als iets lang hetzelfde is, is het lastig om te veranderen. En om te bepalen wannéér dan.”

Dat de intocht vorig jaar uit de klauwen liep, hadden de studenten – toen groentjes binnen de commissie – pas laat door. Houben: ,,Ik liep mee in de intocht en zag in mijn ooghoek hoe een bus werd klemgereden. Pas later zag ik op televisie hoe heftig het was. Bij de evaluatie zei de gemeente tegen ons: ‘Kijk wat er is gebeurd, dat is écht. Misschien iets om mee te nemen?’’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam