Volledig scherm
De Islamitische Universiteit van Europa. © Frank de Roo

Studenten Islamitische Universiteit gelokt met ongeldige accreditatie

De omstreden Islamitische Universiteit van Europa heeft opleidingen opgezet in het buitenland die niets waard zijn. De imamschool lokt in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk studenten met een ongeldige accreditatie. Dat stelt de toezichthouder NVAO in reactie op vragen van deze krant.

De Islamitische Universiteit van Europa (IUE), gevestigd in Rotterdam, ligt in Nederland al onder vuur vanwege een onderzoek naar fraude, waarbij donateurs ten onrechte miljoenen zouden hebben gedeclareerd bij de belastingdienst. Ook heeft de Onderwijsinspectie de school op de korrel vanwege het voeren van het predicaat universiteit en het misleiden van studenten over het ‘academische niveau’ van de opleiding. In werkelijkheid beschikt de school alleen over een accreditatie voor de master islamitische geestelijke verzorging, een hbo-opleiding.

Die accreditatie geldt alleen voor de imamschool in Nederland. Toch schermt de IUE met de goedkeuring van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) voor de neven-vestigingen in München, Duisburg, Mannheim, Wenen en ook Zürich. Dat kan niet, reageert IJda van den Hout van de NVAO. ,,We hebben die vestigingen nooit beoordeeld.’’ Diploma’s van die scholen zijn niets waard, stelt zij. De opleidingen buiten Nederland tellen tientallen studenten, mogelijk zelfs enkele honderden studenten.

Volledig scherm
© AD

De IUE laat via de eigen website weten dat ‘de IUE door de media ten onrechte wordt beschuldigd en in een kwaad daglicht gezet’.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam