Volledig scherm
In het kader van de grote klimaatcheck in Rotterdam doen studenten watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam Michelle ter Haar, Yves Bonné en Arnoud Klok onderzoek.

Studenten meten het stadsklimaat van Rotterdam

Rotterdam wordt deze week binnenstebuiten gekeerd door ruim zestig studenten en deskundigen. Samen maken zij een zogeheten ‘cityscan’, dat een beeld moet geven van klimaatverandering in de stad en mogelijke maatregelen.

De groep onderzoekers trekt zo’n beetje alle mogelijke meetmethodes uit de kast. Zo rijden de studenten deze week rond op een fiets met een kastje dat de kwaliteit en temperatuur van de lucht meet. Ook onderzoeken zij in de Rijnhaven en Katendrechtse Haven per vierkante meter hoeveel en wat voor plastic daar is aangespoeld. Handig, volgens Rick Heikoop, docent watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam ,,Er is namelijk wel al veel bekend over plastic in zee maar veel minder over wat wordt afgevoerd in rivieren.”

Verder meten de onderzoekers op veel verschillende punten de waterkwaliteit met onderwaterdrones en apps met teststrips waarop het resultaat direct is af te lezen. Eveneens meten zij in tien straten hoeveel regenwater door het gras, asfalt en de klinkers kan infiltreren.

,,Omdat er in totaal 60 mensen meewerken aan de cityscan, halen we in één week enorm veel onderzoeksdata op”, aldus lector Floris Boogaard van de Hanzehogeschool Groningen, expert op het gebied van water in stedelijk gebied

,,Veel van deze testen zijn nog nooit op zo’n grote schaal in Rotterdam uitgevoerd, laat staan tegelijkertijd. Dat is veel waard, want daardoor kun je relaties leggen tussen metingen. Als je bijvoorbeeld de onderzoeksfactoren geluid en fijnstof naast elkaar zet, hoor je in feite de vervuiling van een brommer aankomen.”

Metingen

Door alle metingen in één keer en op dezelfde manier uit te voeren, valt dergelijk onderzoek ook te vergelijken tussen verschillende steden. Rotterdam is weliswaar de eerste ‘gescande stad’ maar andere steden zullen snel volgen. Volgens de wetenschappers kijkt het buitenland namelijk nieuwsgierig mee naar deze cityscan. Over drie weken wordt ook de Poolse stad Gdansk gescand en het is de bedoeling dat ook de Indonesische steden Semarang en Jakarta binnenkort worden onderworpen aan zo’n grootse klimaattest. Verder zijn twee Filipijnse steden, Kopenhagen, Valencia en Barcelona geïnteresseerd. ,,Deze methode is écht innovatief. In veel landen zijn dit soort meetmethoden überhaupt nog nooit verricht.”

Alle verzamelde informatie, inclusief een nieuw overzicht van groene daken en wateropslag, is terug te vinden op www.climatescan.nl. Dat betekent dat overheden, zoals de gemeente, ook gratis gebruik kunnen maken van deze data over klimaatverandering in de stad.   

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7217 stemmen